Официалното заседание на 43-ия парламент за полагане на клетва на новоизбраната президентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова събра в Народното събрание днес всички власти в държавата – законодателна, изпълнителна и съдебна. За церемонията дойдоха държавният глава Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова, Негово светейшество патриарх Неофит, както и представители на останалите вероизповедания.

В ложите се наредиха предишните президенти Петър Стоянов и Георги Първанов, а между тях седна главният прокурор Сотир Цацаров. Съседка им бе омбудсманът Мая Манолова, а от „отгоре ги наблюдаваше“ председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. В една от ложите седеше и първата дама Десислава Радева, която пристигна заедно със съпруга си.

Парламентът, мерките за влизане в който бяха засилени, бе пълен с официални гости и медии. Отвън валяше сняг, а районът бе отцепен.

В 10.00 часа председателят на 43-ия парламент Цецка Цачева, която загуби президентските избори от Румен Радев, откри официалното заседание и покани новоизбраната президентска двойка да се закълне. В залата влязоха Румен Радев и Илияна Йотова, които изслушаха решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за избора им.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“, повтори Радев след Цачева. След това се ръкува с председателството на Народното събрание, целуна кръста и ръката на патриарх Неофит и подписа клетвения лист.

Радев не поздрави изпълнителната власт, която, представлявана от премиера в оставка Бойко Борисов и министрите от втория му кабинет, седеше в традиционната си ложа до ръководството на законодателната. За сметка на това пък се ръкува с патриарха, преди да целуне ръката му.

Радев направи един лапсус – вместо „ще стимулирам обществени дебати“ каза „ще симулирам обществени дебати“. Това според депутати е довело до реплика от страна на Гроздан Караджов от Реформаторския блок: „Поне да си бяхте прочели речта.“

Малко по-късно Радев я наруши. Докато казваше „Моето кредо е: малко думи, но резултатни действия“, залата се разшумя и новоизбраният президент я заплаши: „Имате още една седмица.“ От думите му се разбра, че парламентът ще бъде разпуснат в края на месеца, което значи, че предсрочните избори ще бъдат на 26 март, както иска БСП.

Депутати напуснаха залата и дори заговориха за импийчмънт

Репликата на Радев бе последвана от напускане на залата от страна на депутати от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Те определиха речта на новия президент като „скучна“ и „пълна с шаблони“, а поведението си оправдаха с аргумента България е парламентарна република, а Радев проявявал неуважение към Народното събрание.

Ядосани депутати имаше и в групата на ГЕРБ, а премиерът в оставка Бойко Борисов обяви: „Едната седмица важи и за нас, и за тях.“ Той подчерта: „Едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да се направят, а трето и четвърто – да се направят.“

В едно от изявленията си пред медиите Гроздан Караджов от Реформаторския блок дори е заявил, че има основания за импийчмънт. „Президентът произнесе едно от най-безсъдържателните и клиширани слова“, обяви още реформаторът.