Ще предложим на съветниците от Добрич да гласуват отпускане на помощ за МБАЛ-Добрич, в размер на 50 000 лв.

Това заяви кметът Йордан Йорданов пред журналисти на брифинг вчера.

Средствата ще се отпуснат от резерва на общинския бюджет заради обявеното извънредно положение във връзка с пандемията от коронавирус. С тях ще се закупят предпазни средства, консумативи и медицинска техника, вместо капиталови разходи на болницата.

Предложението ще бъде разгледано на редовното заседание на местния парламент, насрочено за 31 март. То ще се проведе при „закрити врата“, без граждани, като мярка против разпространението на заразата. То обаче ще се излъчва онлайн.

Кметът Йордан Йорданов съобщи още, че при нужда спортна зала „Добротица” може да бъде оборудвана като полева болница. В нея могат да бъдат разположени 150 легла. Той допълни, че общинското предприятие „Общински имоти” има готовност да преведе в готовност помещението за болница.

Сигнали за 19 нарушители на карантината са подадени до ОД МВР-Добрич. Общо 115 добричлии са под  домашна карантина. Вече 6-има са заразените жители на общината. Дезинфекцирани са 4 жилищни входа, в които живеят доказани с коронавирусна инфекция.