Полицаи атакуват и бият наред хората из махалите с ромско неселение във Варна и създават междуетническо напрежение, твърди кметът на Каменар Светослав Райков.

„Около 13 ч. в селото пристигнаха 5-6 полицай на мотори, три или четири патрулки и един полицейски микробус. От тях скокнаха разярени мъже и започнаха да бият наред без да жалят жени и деца. Никой не ми даде обяснения какво става. Не успях да ги снимам, защото докато отида на мястото, биячите бързо се отдалечиха. За това не им видях и номерата на колите. Истината е, че преди това униформени са били в района на Стария хлебозавод, в Максуда и след нас са отишли във Владиславово. В тези райони живее компактно ромско население. Аз съм изцяло против без обяснение да се бият хората, които са намерени по улиците. В момента при мен са заместник-началникът на ОД МВР – Варна, и на Второ РПУ. Те са категорични, че не знаят нищо за полицейските атаки. Щяли да разследват. С тях дойдоха и 4 патрулки. По пътя за Каменар има камери. Ако някой иска да установи кои са били полицаите, лесно ще го направи. Хората излязоха и около 300 човека са блокирали в момента пътя Каменар-Куманово. Аз се опитвам да успокоя хората, съветвам ги утре да отидат да си пуснат медицински свидетелства и подадат жалба в полицията. Много е страшно обаче, че точно полицаите, които по закон трябва да бдят за опазване на обществения ред, предизвикват етническо напрежение с насилие“, заяви пред „168часа“ кметът на Каменар.

Според неофициална информация, изтекла от пресцентъра на ОД МВР – Варна, в момента тече специализирана полицейска операция по установяване извършителя на тежко криминално престъпление. По-рано днес директорът – комисар Даниел Пашов, съобщи, че в светлата част на деня е изнасилена жена на средна възраст на ул. „Струга“ и се похвали, че по случая има 10 задържани лица.

Междувременно, часове след скандала и без капка яснота какво са правили полицаи във въпросните ромски махали, пресаташето на полицията във Варна изпрати съобщение за регистрационните табели в КАТ. Така за пореден път демонстрира колко далеч е от изпълнението на длъжностната си характеристика. Според нея Ивана Милева получава всички привилегии на държавен служител, за да знаят данъкоплатците как се харчат парите им от МВР и да пази авторитета на полицаите, които не би трябвало да правят нищо незаконно.

RNS