Кой е тайният фаворит на Радев за служебен премиер

Продължава гадаенето и предположенията кой ще е служебния премиер, който Румен Радев ще постави начело на временното правителство.

След като дълго време беше спрягано името на Богомил Бонев, който отрече някой да е разговарял с него, днес тръгна слух, че  бившият военен министър Николай Цонев е сред фаворитите за премиерския пост. Той обаче уклончиво каза, че официално никой не го е търсил за разговор. Преди него изскочи „новината“, че начело на служебния кабинет ще са или председателят на 39-ия парламент проф. Огнян Герджиков, или бившият шеф на БАН акад. Стефан Воденичаров.  По-късно и двамата отрекоха да имат покани или да е воден подобен разговор с тях.

В тайна се пазят и имената на бъдещите служебни министри и членовете на екипа на новия президент. Засега само се коментира, че зам.-финансовият министър Кирил Ананиев ще заеме поста финансов министър.

Най-вероятният шеф на кабинета на Радев ще бъде журналистът от лявоориентираното издание „Аспекто“ Иво Христов, който беше част от предизборния му екип. Почти сигурно е, че международният секретар на БСП Деница Златева ще бъде президентския секретар по европейска политика. Очаква се за международен съветник на Радев да бъде  бившият заместник-министър на външните работи по време на тройната коалиция Любомир Кючуков.

Бившият кмет на село Труд, социалистът Николай Копринков,  е сред почти сигурните кандидати за секретар на новия държавен глава по регионалната политика.  За медиен секретар пък президентът, който ще встъпи в длъжност на 22 януари, си бил харесал журналистката Елена Йончева, която бе в инициативния комитет и предизборния щаб на Радев.

RNS