Протестиращи заради ниските заплати медици нощуваха пред Министерски съвет на палатки с искане да бъдат приети от министър-председателя. Те все още не са получили обещаните през пролетта от Бойко Борисов 50 млн.лв., с които да се увеличи трудовото им възнаграждение. В същото време директорът на болница „Св. Екатерина“ в София проф. Генчо Начев заяви, че нови заплати би могло да има само, ако бъдат закрити половината от болниците в страната.

„До момента – за 10 месеца, нищо не се е променило. Дори това, което се говори – за договорки в Националния рамков договор, все още не е разписано“, заяви лидерът на протестиращите Мая Илиева. Тя и колеги пренощуваха при минусови температури под прозорците на Бойко Борисов. Надеждата им е той да ги приеме, за да реши отлаганите промени.

Лекари от Александровска болница протестираха заради мизерните условия на работа

„Защото в държавата проблемите се решават еднолично“, припомни Мая Илиева.

КНСБ организира мащабен протест в София

Припомняме, че след националните протести през пролетта на медицинските сестри премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството отпуска 50 млн.лв. за увеличение на трудовите им възнаграждения.

Медицинските сестри още са със старите заплати, въпреки отпуснатите 50 млн. лв. през април

Тогава не стана ясно откъде ще бъдат подсигурени средствата. Парадоксът дойде и от това, че с обещаното медицинските сестри щяха да получават 950 лв., което е повече от лекарите.

Пореден парадокс: ГЕРБ правят заплатите на медсестрите по-високи от докторските

Предното обещание за увеличение на заплати в здравеопазването от миналата есен така и е платено и към края на 2019г.

Бойко Борисов лъже 3 месеца, че е дал 50 млн. лв. за по-високи заплати на медсестрите

По думите на проф. Генчо Начев при действащото финансиране средства за по-високи заплати може да има само, ако бъдат закрити половината от здравните заведения в държавата.

Нинова с 4 разгромяващи въпроса към премиера, за да се разбере кой лъже

Всичко това означава, че още през пролетта някой е предложил на премиера Бойко Борисов неистинска теза и невъзможно решение на проблема със заплатите в здравния сектор у нас. Въпреки нестихващите протести самият министър-председател не индикира, че е схванал факта, че е обект на лъжи.

СНИМКА БГНЕС