Откритият кокаин по крайбрежието на Шабла и Тюленово, който беше презентиран на последното заседание на Министерски съвет като „резултат от успешно проведена международна полицейска операция“, до седмица ще изплува по брега край Слънчев бряг. 

Това изчислиха за rns морски вълци, които са наясно със скоростта и теченията в Черно море.

През целия следобед днес хеликоптер и катер на Гранична полиция продължиха претърсването във водите на Златните за пресовки наркотици

Припомняме, че над 130 килограма кокаин бяха иззети при мащабно претърсване на 90-километровата румънското крайбрежие на Черно море в неделя. В операцията са участвали полицейски кучета, хеликоптери, водолази, лодки, катери и над 300 офицери, сочи официалното съобщение от вътрешното министерство на северната ни съседка. Полицията призова местните жители на Констанца да не отварят пакетите с кокаин, който е с 90% чистота и е опасен за човешкото здраве. Кокаинът струва стотици милиони евро, изчислиха румънските официални власти.

На 25 март пак в Румъния беше намерен над един тон кокаин. Той е бил в двойното дъно на платноходен кораб, плаващ по Дунав. Наркотикът е бил в 36 отделни торби. До намирането му се стига, след като плавателният съд корабокруширал на бреговете край Тулча. За съпричастност към трафика на наркотика са задържани двама сърби.

Още 200 кг от скъпата дрога беше в румънски териториялни води на Черно море на 2 април, съобщиха от полицията.

Откритите по брега и във водите пакети с кокаин надхвърля 300 млн. евро.

След като са напуснали устието на Дунав, опаковките с кокаин се понасят от течението на Черно море посока Босфора. Именно по тази причина част от наркотика вече изплува край брега на Шабла и Тюленово, а от вчера и край курортите „Златни пясъци“ и „Св. св. Константин и Елена“.

Няма нищо сензацонно, коментираха криминалисти. Този канал за трафик на кокаин работи от години, припомниха те.

„Международната полицейска операция“ протича така: румънските власти засичат трафик на дрога по Дунав. Това е най-лесният и евтин начин скъпият наркотик да стигне до Западна Европа. Те задържат двама сърби за съпричастност към пренасянето на кокаина. Научават, че има още много. Предприемат претърсване, включително и по крайбрежието на Констаца. Тъй като не откриват очакваното количество, уведомяват българските власти да събират пресовките. Правят го, защото е ясно, че морето ще ги донесе до български териториални води. Защо не са събрани всички още край Тюленово – отговорът трябва да даде друг. Сигурно е, че след седмица същите пресовки от румънската кока, ще стигнат до „Слънчев бряг“, разясниха запознати със ситуацията.

У нас обаче, официалните власти определиха хващането на неопределен процент от свободно носеща се по вълните кока, като „успешна международна полицейска операция. Премиерът Бойко Борисов, основаващ се на информация от вътрешния министър – Младен Маринов, я даде за пример и се възмути срещу тези, които доскоро обяснявали, че спец службите ни не само на разкриват престъпления с международен трафик на наркотици, но и участват активно в тях.

Официалната версия на правоохранителните власти е, че рекордното количество наркотик е било предназначено за претоварване на кораб в Черно море. Според криминалисти обаче, тезата е пълна профанщина. Те припомнят, че пътят на кокаина е от изток към запад, а претоварване, ако е имало, то вече е било факт преди намирането на дрогата.

Каналът за кокаин по Дунав „работи“ от години. Преди десетина години на Златни пясъци изплуваха 24 пресовки кокаин с аналогична чистота. Часове по-късно същите опаковки с наркотик бяха открити и на брега край Кранево. Тогава се твърдеше, че трафикантите са изхвърлили дрогата, притеснени от военно учение по същото време във водите край Шабла.

rns