Водената от демократи комисия по разузнаване изпрати доклада от разследването за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп в правната комисия. Стъпката дава възможност за повдигане на обвинения срещу Тръмп. В документа се посочва, че с действията си президентът е “целял да подкопае интегритета на процеса по избора на президент на САЩ и е застрашил националната сигурност.” Изпращането към правната комисия бе одобрено с мнозинството на демократите.

В доклада, оповестен по-рано, се намеква, че Тръмп е прекрачил правомощията си и че е поставил своите интереси над националните – в отношенията си с Украйна.

Подчертано бе, че има достатъчно причини да се повдигнат обвинения в това число за възпрепятстване на правосъдието, но конкретни обвинения не бяха препоръчани.

Демократите се опитват да докажат, че Тръмп е използвал военна помощ и гостуване в Белия дом на украинския президент Володимир Зеленски като лостове с цел да се започне разследване срещу политическия му опонент – бившият вицепрезидент Джо Байдън и неговия син. Смята се, че тези лостове са използвани и за предизвикване на друго разследване – за вече дискредитирана теория, според която Украйна се е намесила в изборите за президент на САЩ през 2016-а.

В доклада са цитирани телефонни разпечатки, които се смята, че показват “значителна координация” за действията с Белия дом. От друга страна, за демократите липсата на съдействие от президента при разследването за импийчмънт е безпрецедентно, като за това са посочени случаите, в които Тръмп е наредил на федерални агенции и служители да не се съобразяват с изпратените им призовки за даване на показания.

По-рано през деня Тръмп обвини демократите в липса на патриотизъм, тъй като провеждат процес по импийчмънт в негово отсъствие, докато той е на среща на НАТО във Великобритания.

Малко след публикуването на доклада, в остро осъдително изявление Белият дом нарече разследването “едностранчиво”. Прессекретарят Стефани Гришъм също посочи:  “Демократите тотално не успяха да представят каквито и да е било доказателства за закононарушение от президента Тръмп”. В края на краткото изявление, докладът на демократа Адам Шиф – председателят на Комисията, разпитала свидетелите, е сравнен с “бръщолевици на блогър от подземен етаж.”

Самият Тръмп определя течащото разследване като „лов на вещици.“