Консултират безплатно за проблеми с кръвното в 11 български града

В 11 български града днес ще се извършва измерване на кръвното налягане с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Специалисти и студенти по медицина ще консултират хипертоници, ще дават указания, ще информират за връзката между предсърдното мъждене, тромбообразуването и мозъчните инсулти.

Националната кампания се провежда под надслов „Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт“. Поводът е Световният ден на хипертонията, който се отбелязва днес. Организатори са Българската лига по хипертония в партньорство с БЧК, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици, „Microlife България“ и др.
Повишеното кръвно налягане е причина за смъртта на 9,4 млн. души по света годишно. Броят им расте поради глобалното застаряване на населението. Сред рисковите фактори са свръхтеглото, ексцесивният прием на алкохол, солената храна, недостатъчната физическа активност.

Предсърдното мъждене е най-честата аритмия вследствие на хипертония. Тя влошава качеството на живот, повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.

Кампанията ще обхване София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Благоевград и Кърджали. Тя ще се проведе между 11 и 18 ч. Пунктовете ще бъдат разположени на публични и лесно достъпни места. Във Варна те ще са два – в двора на Медицинския университет и на входа на Морската градина.

Снимка Медицински университет – Варна