Бъдещето на БСП ще се реши на 12 септември, не се чувствам бламирана, каза  председателят на партията Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по Бтв.

Тя посочи, че на пленума в неделя са се случили важни неща.

„Първото – въпреки съпротивата за избор на председател от цялата партия, такъв ще има. В събота стана ясно – пряк избор ще има, да, промениха се датите, намери се разумен компромис. Промяната на една дата може ли да ебламиране? Второто, което се случи – на пленума стана ясно, че няма да се управлява заедно с ГЕРБ. БСП е партия на колективните си органи и ние сме дали своята цел – опозиция на ГЕРБ“, каза Корнелия Нинова.

В последните четири години имаше две различни мнения за това как БСП да влезе във властта и с кого да управлява. Едната е да сме категорична опозиция, другата – да се търси общо управление с ГЕРБ, обясни Нинова.

„Предложих доклад, в който се дава критична оценка на управлението на ГЕРБ и внасяне на вот на недоверие през септември. Постъпиха и предложения за протести, но и това беше отхвърлено“, обясни тя и отбеляза, че Сергей Станишев е предложил да се направи кръгла маса с ГЕРБ.

Според Корнелия Нинова БСП трябва да влезе във властта, но през парадния вход, а не като патерица на някоя друга партия.

Това е спор в националния съвет, ако попитаме структурите съм сигурна, че не искат да сме патерица на ГЕРБ, категорична беше Корнелия Нинова.

„Не избираме само председател, от това какво ще решат членовете на партията, зависи как ще върви БСП“, уточни тя.

На пленума изнесох подробен доклад до стотинка и призовах поименно всички на дискусия, но никой не се отзова, обясни тя за финансовия отчет на БСП.

Бюджетът не беше гласуван, а не беше отхвърлен, уточни Нинова. Тя беше категорична, че партията не е пред фалит. По думите й, всеки който се интересува, може да се запознае с документите.