„Физически аз и другите участници в българската делегация на форума на ПЕС в Лисабон, даже не сме били в залата. Имахме уредени двустранни срещи, на които бяхме. Въпреки, че никога не сме подкрепяли Истанбулската конвенция, ние сме постъпили логично. Свикали сме Национален съвет и на него е взето решение да бъде или не подкрепен международния нормативен акт.“

Това заяви в студиото на Нова тв лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Истинската същност на текстовете от Истанбулската конвенция си проличава не толкова в конвенцията, където е казано „социален пол”, а от обяснителния доклад на Съвета на Европа към нея. В този доклад се обяснява всеки член от конвенцията и истината лъсва там. Може би неслучайно този доклад не придружаваше решението на Министерски съвет за одобрение на конвенцията”, заяви Корнелия Нинова.

Тя смята, че този доклад е бил скрит, а „когато човек го прочете, разбира защо“.

„Да поговорим за демократичната организация ПЕС. Не точно ПЕС, а лидерът й Сергей Станишев ни разясни тази възможност. Претърпяла съм много натиск. Като този – не! Даже нямам обяснение защо е толкова силен! Да се върнем на ПЕС: Колко е демократична тя, след като ни заплашват, че ако не подкрепим конвенцията, ще ни изключат? Лично на мен би ми било много интересно как ще изключат член – една от двете социалистически партии, които през последната година печелят избори“, коментира Нинова.

Тя припомни, че през октомври БСП е показала схема на т.нар. „кумгейт“ в Септември и кметът вече е арестуван. Има и повдигнато обвинение.

Според лидерът на най-голямата опозиционна партия е недопустимо след приемането на държавния бюджет в НС премиерът Бойко Борисов еднолично да отпуска нови средства за полиция, БАН и т.н.

RNS