понеделник, 25 май, 2020
Корнелия Нинова: Оставките на министрите отдавна трябваше да са факт

Корнелия Нинова: Оставките на министрите отдавна трябваше да са факт

На първо четене, акцията на спецпрокуратурата в Перник и в Министерството на околната среда и водите ми изглежда като опит с локални мерки да се потуши една национална криза. Защото проблемът в Перник е само един от случаите, в които има безстопанственост, безотговорност по отношение на управлението на водните ресурси.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Съвета по национална сигурност, който се проведе днес. Той бе свикан от Президента Румен Радев заради кризата в Близкия Изток.

Междувременно стана ясно, че барети и Специализираната прокуратура извършват арести в столицата и в Перник във връзка с водната криза в града. Твърди се, че до момента за разпити са задържани министърът на околната среда и водите Нено Димов, председателят на „Жени ГЕРБ“ – бившият областен управител на Перник – Ирена Соколова и директорът на ВиК в Перник.

Ето какво още заяви Нинова:

„Знаете, че кризата е в цялата страна. Не чувам нищо да е направено по отношение на боклука, която е втората много важна тема, както и за чистотата на въздуха.

Така че ще изчакаме, но проблемът е национален и политически – отговорността трябва да се носи на централно равнище.

Оставките на ресорните министри отдавна трябваше да са факт, но нашият вот на недоверие е към правителството. Защото министрите са просто изпълнители на политическата воля на един модел на управление, който доведе до този резултат след 10 години управление на ГЕРБ.

Ще подготвим много сериозно мотивите за вота и ще ги представим на колегите от другите парламентарни групи. Това ще стане другата седмица – четвъртък и петък.“