Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се заигравя по „умряла“ тема по „казуса“ с „конфликта на интереси“ на Президента Румен Радев.

Това е обоснованото предположение, което може да се направи след прочитане на двете писма на ген. Цанко Стойков – шеф на ВВС, в отговор на запитване на КПКОНПИ, публикувани от самата Комисия. В самото прессъобщение на КПКОНПИ е описана същата теза, но не като предположение.

От отговорите става ясно, че КПКОНПИ се опитва да произведе престъпление на държавният глава от времето, в което той е командвал военно-въздушните сили на РБългария по линия бъдещата му съпруга Десислава Радева.

Генерал Стойков припомня законодателни норми, които би трябвало да са ясни на КПКОНПИ, защото ежедневната работа на служителите им би трябвало да се основава на тях. Сред изброените са фактите, че времето за предотвратяване на конфликт на интереси от страна на длъжностното лице Радев е отминало преди години с напускането му от ВВС. Същото важи и за съпругата му Десислава. Освен това исканата информация няма конструктивен характер и няма да доведе до промяна в публичния статус на генерал-майор Румен Радев и Десислава Генчева.

Припомняме, че по същия казус Прокуратурата вече публикува „СРС“, за което твърди, че един от гласовете предполагаемо е на държавния глава. В разговор между две неидентифицирани лица става ясно, че има проверка срещу Десислава Генчева, но няма правно основание да МО да предоставя исканата информация. Самото публикуване на подлушания разговор, постави много въпроси, включително и доколко законно е направен той и колко законно е да се тиражира в момента.

Ето и писмата на ген. Стойков:

kp1-724x1024 kp3-724x1024