„Радикалният ислям в цяла Европа се финансира отвън. Ако спрем финансовите потоци, ще има ефективна борба с тероризма. Бедни български момчета отиват в петролни държави, учат по 10 г. и се връщат като имами с документи. Те проповядват ислям, който няма нищо общо с характерния за България, даже по времето на османската империя.

Нормално ли е имамите в България да получават заплатите си от чужди държави? Не е нормално. За това даже има конфликт между старите и младите имами.

Има опити за създаване на терористични клетки чрез това външно финансиране. Много са. До момента държавата се справя, но трябват по-ясни мерки.“

Това заяви в студиото на Нова тв военният министър Красимир Каракачанов.

Той даде пример с Пазарджик:

„Всички в Пазарджик ходят с бурки защото им дават пари да го правят. Някои от тях го правят уж заради вяра, други само заради парите. Но те възпитават ново поколение от неграмотни хора. Децата им, които не учат, виждат брадясалия баща и забулената майка ще бъдат съвсем различни. Те нямат друг свят и вероятността на станат наистина религиозни фанатици е огромна.“

Лидерът на ВМРО отрече да има напрежение в коалицията.

„Говорим си. Аз отговарям за себе си и за ВМРО. Кой защо е казал нещо – питайте него. Президентът има право да уволнява и назначава. Не е моя работа да коментирам дали съветникът му е нарушил правилата с липсата на допуск до класифицирана информация“, категоричен бе Каракачанов.

RNS