Депутатът от БСП и член на националното ръководство на столетницата Красимир Янков е получил порицание от съпартийците си на връх рождения си ден вчера. Заралията – депутат от Добрич, е упрекнат на високо ниво, че работи за интересите на ГЕРБ и поведението му за пореден път скандализира. Въпрос на време е Янков да бъде изключен от парламентарната група на червените в НС.

Преди ден старозагорецът, който доскоро беше сред тримата първи в БСП, заяви по национална телевизия, че всички, участвали в приватизацията, трябва да се оттеглят от политиката, като остро нападна и Корнелия Нинова.

За Янков не е сефте да икономисва мнението си на партийните сбирки, а после да го развява по телевизорите. Аналогично бе поведението му и по казуса Гергов. Янков, който беше шеф на пловдивския панаир не подкрепи работодателя си. Вместо това го изложи по национална телевизия, припомнят социалисти.

През юли Янков поиска оставката на вътрешния министър, място, което не е криел, че иска да заеме. Той и другарчето му – бивш кмет от ГЕРБ – Георги Андреев, се изтъпаниха на парламентарен брифинг с изявлението. Минути по-късно стана ясно, че говорят в лично качество, възползвайки се от факта, че Нинова е зад граница.

В последните месеци Янков открито атакува ръководството на БСП, оправдавайки се с това, че не е опозиция, а човек с позиция, опитвайки се да се произведе в лидер на вътрешните разколници. Все по-често става ясно, че позицията му подозрително заприличва на успоредна на тази на ГЕРБ. Действията му все по-услужливи на управляващите – категорични са хора от „Позитано“.

Всичко това е предизвикало гнева на съпартийците му на сбирка снощи, като 30-ина души – мастити партийци, са му обяснили, че поведението му е недопустимо и деструктивно. Част от тях обвинили Янков, че изпълнява политически поръчки на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Допълнително се изяснило, че червеният депутат се ползва и със закрила в медии, близки до управляващите.

Янков притежава уникалния талант да се самоубива публично. Последователното му поведение против интересите на БСП го извади от Изпълнителното бюро на столетницата и той остана само депутат. Вероятно мисли, че с поведението си ще спечели уважението на ГЕРБ и бъдещиползи. Истината е, че той е атрактивен за управляващите само докато е член и част от БСП. Вън от столетницата, бързо ще бъде забравен от всички, прогнозираха познавачи на житието на депутата.

RNS