Депутатът от БСП – Красимир Янков, цели 48 часа бе самопровъзгласилия се кандидат за „лидер“ на партията. Старозагорецът, който по беше депутат от Варна, а сега от Добрич, използва поне две телевизии, за да разясни, че той е човекът, който има правото, подкрепата и възможностите да замести Корнелия Нинова.

Преди минути на 49-ия Конгрес на БСП самата Корнелия Нинова направи обстоен анализ на трите години, в които е лидер. Призна, че с заявената пред Националния съвет на столетницата оставка, е сбъркала. Разказа за натиска, който е упражняван от страна на вътрешната опозиция да бъде отстранена и заяви: „Аз забърках тази каша! Аз ще я оправя! БСП не е за продан! По-скоро търговците ще бъдат изгонени, отколкото да позволя да превземат отвътре партията! На тези, които се изживяваха като лидери на БСП ще кажа: Затворете си портфейлите! Няма да Ви се случи! Не и на този Конгрес! Не и сега!“.

След което заяви: „Не подавам оставка!“.

Думите й бяха посрещнати с бурни овации в залата. Половината от делегатите станаха прави в знак на уважение.

Мнозинството прие отказа за оставка с гласуване. Гласува и изборът на нов лидер на БСП да става чрез пряк вътрешно партиен избор, както е в повечето социалистически партии по света.

Междувременно десетки първични партийни организации изпратиха на „Позитано“ 20 декларации в подкрепа на Корнелия Нинова с мотивирани становища защо не трябва да подава оставка.

Минути преди стартирането на Конгреса Красимир Янков отново потвърди пред журналисти, че ще се кандидатира за лидер. По думите му – имал подкрепа на червени структури. БСП нямало нужда от спасяване, а от ръководене.

Днес на Конгреса се оказа, че Янков не е можел да разчита даже на структурите във Варна и в Добрич, защото над две трети от делегатите от Варна и почти всички от Добрич подкрепиха Нинова.

През последните три години Янков беше един от тримата най-яростни критици на Нинова и често приличаше повече на член на ГЕРБ, отколкото на социалист. Той е втория коз на скандалния Георги Гергов след Сергей Станишев.

След като обяви самономинацията си за лидер на БСП на личната си страница във Фейсбук, Янков получи само критични коментари. Не бяха по-различни и реакциите на потребители в социалната мрежа под публикации от медиите, които цитираха решението на Красимир Янков.

На какво точно е разчитал, за да спечели шефското място, е трудно да се гадае.

На този етап той остава в историята като човекът, готов да бъде кандидат за разни неща, независимо от наличието на потенциал да изпълни желанията си.

rns