КТ “Подкрепа“ скочи срещу чалгата

Синдикалистите от КТ „Подкрепа“ използваха спора между „Музикаутор“ и БНР, за да поискат държавата да предприеме мерки, с които да ограничи избуяването на чалга културата у нас. Синдикатът изпрати отворено писмо до министерството на културата, с което искат държавна намеса във формирането на музикалните вкусове на подрастващото поколение. Организацията определя спора между националното радио и „Музикаутор“ като по-скоро за комерсиален, а не спор за качеството на музиката и нейната възпитаваща роля.

От „Подкрепа“ са обезпокоени, че в образователния закон не е разписан и ред за начините, по които може да се противодейства на „чалга културата“. Тя е определена като деформираща традиционните ценности на поколенията – човешки, културни и естетически. Според тях масовата култура, и по-конкретно чалгата, внушават като ценност парите, лесния начин на живот, материалните придобивки и свръхпотреблението. А как ще спасим с бездействието си и високия праг на търпимост нашето бъдеще, питат от синдиката.

„С идването на демокрацията и музиката се „възроди“ и освободи от всички наложени ограничения. Роди се и чалгата. Първите глътки свобода откриха пътя и на свободата да се създава комерсиална музика, а изкуството да се замени с халтура. Компромисното обяснение беше, че това е естественото развитие на фолклорната ни музика, но скоро пошлите текстове, анадолското звучене и порнографските откровения опровергаха този мит“, пише в писмото. Синдикалистите изразяват съжалението си, че българското училище не може да се пребори и да бъде еталон за формиране на естетически идеал за музика, защото „агресивната и креслива, звучаща от радиа, телевизии и от всеки ъгъл, музика определя масовия вкус и масовата култура“.  Дори и националните медии попадат във финансовия капан, заложен от някои музикални олигарси и компании, които безконтролно популяризират порнографията, материалното потребление и мутренското поведение като ценност, смятат те.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ апелира към Министерство на културата, СЕМ и оторизираните институции да упражнят контрол върху влиянието на псевдокултурата и чалга изкуството, за да противостоим на опорочаването на ценностите ни, призовава се в документа.