Летище Варна се преобразява в стил графити/стрийт арт

Конкурс за нов облик на една от сградите си обяви летище Варна. Той е за утвърдени автори, работещи в сферата графити/стрийт арт, които живеят и творят в България. Инициативата е вдъхновена от новата визия на летищния оператор „Фрапорт Туин Стар“ – „Ние оставяме летището в сърцето на всеки пътник“.

Петима кандидати ще бъдат избрани да представят авторски проект за летищната сграда. От тях един ще има възможност да осъществи проекта си напролет. Излъчените от журито петима автори ще получат хонорар от 1000 лева за изготвяне на визуално предложение, като организаторите осигуряват всички нужни материали. Финалистът ще получи 8500 лева за изпълнение на проекта.

С преобразяването на сградата летището ще се сдобие с едромащабно произведение на изкуството, което ще приобщи хора от различни култури и възрастови групи.

Желаещите да участват могат да кандидатстват индивидуално или в екип до 22 декември, като подготвят портфолио със свои реализирани произведения и кратка творческа биография. Всяка кандидатура трябва да съдържа минимум 5 изображения на различни произведения, създадени в периода 2012 г. и 2017 г. Петима участници ще бъдат избрани до 14 януари, след което ще имат близо месец да представят авторски проект, изготвен специално за сградата на летище Варна.

В журито по подбора им са включени Десислава Станева, основател на фестивала WUWEC и съосновател на онлайн списанието за градско изкуство и музика Bizzarre, както и Ирина Томова (Erka), автор, който работи с колектива NTN. Те са доайени на българската графити/стрийт арт сцена. Сред оценяващите е и управителният съвет на „Фрапорт Туин Стар“.

Ще бъде излъчена и награда „Изборът на публиката“ чрез гласуване през интернет страницата на конкурса. Повече за критериите, наградите и правилата на конкурса заинтересованите могат да научат на www.artairportchallenge.com.

Творбите на петимата участници ще бъдат представени публично в Терминал 2 на 7 март следващата година. Официалното откриване на реализирания проект ще съвпадне със седемдесетия юбилей на летище Варна на 9 май.

Конкурсът е организиран от летищния оператор „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД в партньорство с Николай Божинов, основател на SUNSHINERS SHOWROOM – хибридно пространство, посветено на творящите в градска среда.