Луди приказки на изпроводяк! Заради Борисов МВР трябва да назначи спешно 5000 души

МВР спешно трябва да назначи 5000 полицаи, за да изпълни обещанието на премиера в оставка за втори път Бойко Борисов. Преди часове той обясни напоително, че иска във всяко село да има по един действащ служител на МВР. Тази сутрин произведената от него новина бе потвърдена от най-близкия му министър Румяна Бъчварова.

Дни преди второто предсрочно сдаване на властта министър-председателят съобщи, че във всяко село трябва да има полицай, без изобщо да провери колко например са селата в държавата. Според последните данни от 2015 г. те са около 5000. Тъй като държавните служители в МВР са на работа 24 часа, а това физически е невъзможно в продължителен период от време, традиционно една позиция се покрива от 4-ма души, които да осигурят непрекъснатото полицейско присъствие. Ако амбицията на Борисов е по селата реално да има служители на реда, а не чиновници, както в повечето областни дирекции, то броят на новозначначените трябва да нарасне до 20 000 души.

Тази сутрин Румяна Бъчварова, която е сред най-отговорните за двата провала на кабинетите на Борисов, допълни, че вече са предприети стъпки в изпълнение волята на началника й. Единственият ангажимент на служебното правителство бил просто да назначи хората. Социоложката пропусна две съществени обстоятелства: на конкурсите за назначаване в МВР в момента има повече места, отколкото желаещи да ги заемат. При досагашния бюджет вътрешното ведомство ползва и дарения, за да закърпи харчовете при 45 000 служители. Увеличението с 10% и достигане реално до 1.23 млрд. лв. бюджет на МВР за 2017 г. няма как да осигурят заплати, осигуровки и данъци на новоназначените.

Припомняме, че Бойко Борисов като бивш главен секретар, единствен в света с чин генерал-лейтенант, трябваше да е съвсем наясно с тенденциите и проблемите в МВР. Именно заради тези предположения политическият му проект ГЕРБ спечели, а той бе назначен за министър председател. През двете половинки на двата си предсрочно прекратени мандати никой в България не видя опозвотворяване на тези знания на практика. Само стъкмистиката в МВР помага да не лъсне истината за реалния брой битова престъпност, а хвалбите, че от контрабанда са събрани милиони, пораждат нови въпроси – защо няма осъден контрабандист, или поне задържан.

Допълнително отдавна е известен факта, че България от десетилетия е държавата с най-много полицаи на глава от населението. За Борисов и Бъчварова подсещаме, че количеството рядко е съотносимо с качеството и допълнителните бройки при липсата на ефективност на работа на МВР ще затвърди мнението на хората, че ведомството е по-скоро социална, а не правоохранителна структура в България.

RNS искрено се надява изявленията на Борисов и Бъчварова на изпроводяк да са плод на елементарен популизъм. Проблемът би бил медицински, ако са искрени и си вярват на приказките.

 

RNS