„Вие залагахте на един министър, когото носихте на ръце. Разрухата в МВР започна с провалената реформа на г-жа Бъчварова“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев по време на дебатите за промени в Закона за МВР, които ще позволят да отпаднат лимитите и полицаите да получат левовата равностойност на униформите, които не са получавали от три години, предаде репортер на RNS.

Дебатите за измененията бяха съпътствани от лют спор между управляващи и опозиция кой и как е управлявал  МВР. В крайна сметка депутатите единодушно ги гласуваха на първо четене.

Преди това депутатът от „БСП за България“ Славчо Велков се обърна към мнозинството с цитат от арабска поговорка: „Косми ми излязоха на езика да ви повтарям за проблемите в МВР“. Той се  оплака, че говорил с Цветан Цветанов още по време на предизборната кампания най-малко три пъти по въпроса с униформите на полицаите. Червеният депутат много се съмнява дали ГЕРБ ще увеличат заплатите на полицаите. Че вие само панталоните не можете да им купите,  възмути се Велков.

„От ГЕРБ бяха притиснати за поискат промени в Закона за МВР, защото полицейският синдикат заплаши с протести. Единственото, което ви уплаши, беше срещата на министър-председателя със служителите на МВР“, заяви Драгомир Стойнев. Той припомни как Бойко Борисов размаха пръст на полицейските шефовете: „И внимавайте да не крадете, ей!“ „Това е обидно отношение към полицаите!“, подчерта Стойнев. Той  напомни, че единствените, които са вдигали заплатите на полицаите досега, са били премиерите Станишев и Орешарски съответно през 2008 и 2014 г.

RNS