Мая Манолова: Искайте обезщетения за дните без парно!

Топлофикациите дължат на клиентите си обезщетения за дните, през които не са имали парно и топла вода. Това заяви в ефира на Нова тв омбудсманът Мая Манолова. Поводът бяха проблеми с топлоснабдяването в Перник, където по думите й абонатите дни наред през зимата са принудени да ползват печки.

„Българите са роби на „Топлофикация“, които си ходят с едно парно, закачено за крака. Идеята е да направим по-евтин този товар и по-прозрачен. Да е ясно за какво се плаща“, каза Манолова. Тя посъветва перничани да искат обезщетения от топлофикационното дружество и се ангажира да им помогне.

„Топлофикация“ трябва да бъде дисциплинирана и да дава информация как харчи парите на столичани. Това дружество е 100% собственост на гражданите на София“, заяви Манолова по повод спечеленото дело срещу „Топлофикация София“.

„Аз поисках изпълнителният директор да ми отговори за какво е похарчил събраните през 2015 г. пари за юрисконсултски възнаграждения. Става въпрос за около 15 милиона лева. Отговорът бе, че са за повишаване на квалификацията и подобряване на работната среда на юристите на дружеството. Оказва се обаче, че са похарчени залудо, тъй като същите юристи са объркали касационната жалба. Затова Върховният административен съд прекрати делото“, коментира Манолова.

Тя определи като абсурден и мораториума върху новите лекарства. „Предупредих всеки народен представител и ще пусна жалба до Конституционния съд, има пряко нарушение на конституцията. Гражданите имат право на безплатна помощ и обслужване. Да вземеш надеждата на болния и да я обърнеш в числа е нечовешко и засяга гражданските права“ заяви Манолова по повод наложените ограничения в бюджета за здраве през следващата година.