9 дни МВР крие за поредния скандален случай на Летище София, при който пасажери от Ливан са влезли на европейска територия без проверка на багажа през Летище София.

Министърът на вътрешните работи крие за поредния скандален пропуск. Същият продължава да не схваща, че отдавна трябваше да е напуснал правителството и оправдава оставката си с политическа отговорност. Именно под негово ръководство България се превърна в разграден двор вместо сигурна външна граница на ЕС.

Ливанските пътници били транзитно преминаващи през летището в София. От летището заявиха за Bulgaria ON AIR, че полетът е на „България Ер“ от 3 септември, кацащ от Бейрут.

Допуснато е смесване на пътници, пристигащи от трета страна, с вече проверени и заминаващи пътници.

За случая веднага са информирани компетентните органи, както и веднага са предприети съответните административнонаказателни мерки. Веднага след констатиране на пропуска са взети необходимите мерки, гарантиращи общите стандарти за сигурност и недопускане на пробив в сигурността.

Припомняме, че това е третият станал обществено известен случай.

През март т.г. пътници от Париж преминаха държавната граница без проверки на самоличността в ден, в който във Франция имаше терористична атака. Безхаберието така бе обхванало МВР, че ръководството му научи от журналисти дни по-късно на случващото се на аеропорта. Поставени пред свършен факт, МВР-министърът и главният секретар бяха принудени да признаят гафа.

В началото на април стана ясно, че пасажерите от полет, пристигащ от Амстердам, също са пропуснати без контрол в държавата. МВР-министърът продължи да заема поста си.

Към днешна дата Валентин Радев е в оставка, която легендира като „поемане на политическа отговорност“, опитвайки се да внуши, че не е виновен за нищо, но великодушно поема чужда вина. Докато е в оставка, същият пътува до Харманли, за да даде указания как да бъдат наказани полицаи, който „прикрили инцидента с бащата на Президента“. Един полицай беше уволнен, а други четирима наказани с повече от спорни мотиви.

Очаква се утре в НС да бъдат гласувани оставките на тримата министри, поискани от премиера след катастрофата със 17 загинали край Своге. Един от тях е Радев.

RNS