Мексико отказа да плаща за оградата на Тръмп (видео)

Мексико отказва да плаща за издигането на стена на границата със САЩ, както настоява Доналд Тръмп, категоричен е мексиканския президент Енрике Пеня Нието. При никакви обстоятелства няма да приемем искания, които нанасят удари върху достойнството на нашата страна, подчерта държавният глава. Той заяви, че националните интереси и защитата на мексиканците не подлежат на договаряне. Нието обаче изрази надежда за конструктивен диалог с администрацията на новоизбрания американски президент. Диалог ще се търси и по въпроса за стената, тъй като според мексиканецът проблемът с нелегалните имигранти трябва да бъде отговорност и на двете страни.

Властите в Мексико ще трябва напълно да компенсират разходите по построяването на стената преграда по пътя на незаконната имиграция в САЩ, предвиждаше предизборната платформа на наовоизбрания президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп. Преди седмица Тръмп потвърди плановете си да изпълни заканата. Тогава той обяви, че Мексико ще изплати средствата за съоръжението, но след като то бъде построено. За целта бъдещия президент предвижда увеличаване на таксите за временни визи на дипломати и мексикански бизнесмени, а при нужда и спирането им, увеличаване на таксите на всички, които преминават границата и ръст в таксите за всички работни визи.

Междувременно в специализирания сайт “Чейндж” повече от 500 души вече са се включили в петиция, която призовава Тръмп да възложи на артистът с български корени Кристо да създаде нова версия на своята “Бягаща ограда” по границата между Съединените щати и Мексико.