МЗ: Проблемът в сандвича с лютеница е от производителя! Трябват пари за добра храна на децата ни!

Сандвичът с лютеница и сирене, който придоби популярност през последната седмица няма нищо общо с калкулираните продукти в рецептурника, отговориха остро от Министерство на здравеопазването.

RNS първа Ви информира, че според управителя на фирмата производител варненската фирма „КСИ Инвест“ АД – Валентин Спасов, сниманият сандвич е направен според изричните разпореждания в Наредба на МЗ за храненето на учениците. В него трябвало да има 44 грама хляб, 41 грама лютеница и 2,4 грама сирене.

Шефът на фирмата със „сандвича с лютеница и сирене“: Спазвам грамаж от задължителния рецептурник на министъра на здравеопазването

Два дни по-късно един от авторите на въпросния сборник с рецепти допълни, че сиренето на сандвича не е в ролята на храна, а за красота и естетика.

За тази чиста мизерия държавата плаща по 50 ст. на производителя. Според него стойността на филиите с избърсаната лютеница и трохичка сирене е 40 ст., 48 ст. с ДДС. Къде отиват и как се оправдават по 2 стотинки, оставащи от всеки такъв сандвич предстои да разберем.

След като Валентин Спасов прехвърли топката в здравното министерство от там уточниха за RNS:

„Въпросният сандвич, както ясно личи от придобилата публичност снимка на г-жа Ивелина Томова, няма нищо общо с рецептата от задължителния рецептурник „Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети”, разработен включително и от експерти на НЦОЗА и одобрен от МЗ.

Тези твърдения не отговарят на истината. Очевидно е, че реално проблемният сандвич е приготвен с нещо, което не прилича на истинска лютеница – то е достатъчно течно и видимо не съответства на определеното в Рецептурника количество – 40 грама. Според рецептата той e трябвало да е с една филия хляб, а е направен с две, което не е съобразено със здравословните норми.

Минималното количество сирене във въпросната рецепта не би ощетило въпросния сандвич, ако той е приготвен наистина както би трябвало. Широко обсъжданото количество на сиренето (2,4 г) в сандвича с лютеница  е минимално, тъй като неговото наличие ТОЧНО В ТАЗИ РЕЦЕПТА е свързано единствено с по-привлекателния вид на закуската. По принцип количеството на сиренето, кашкавала, рибата, филето, яйцата върху сандвичите от Рецептурника, в които тези продукти са ОСНОВНИ КОМПОНЕНТИ, е почти равно на грамажа на филията. Повечето от одобрените рецепти включват и зеленчуков компонент към млечните и месните продукти, което увеличава здравословните характеристики на този вид закуски.

Реалният проблем е в изпълнението на тези рецепти от производителите

Скандалният сандвич е един от двата постни, посочени в Рецептурника, което е единствената причина за минималното количество сирене в рецептата.

Разработените от експертите на НЦОЗА рецепти за сандвичи и други закуски за децата в „Сборник с рецепти за ученическите столове и бюфети“ напълно отговарят по състав, количество и разнообразие на включените продукти на принципите на здравословното и пълноценно хранене.

Въпросът получават ли нашите деца сандвичи, които да съответстват по състав на включените продукти на рецептите, остава актуален – може ли качествени закуски да бъдат приготвени със средствата, които държавата отпуска за безплатни закуски. Дискусията  в този аспект би могла да доведе до адекватно решаване на проблема с тяхното качество.“

Очевидно Министерството на здравеопазването смята, че проблемът е извън тяхната компетенция, но пък е готово да приема по-големи суми, с които отново да ни уверява, че „храни безплатно децата ни“, докато поредната майка не ни покаже истината.

RNS