Министерството на туризма се самосезира по сигнал за замърсяване с петна от мазут на плаж до Синеморец, община Царево. Информацията бе разпространена днес сутринта в национална телевизия.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. По заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова експерти на министерството инициираха съвместна проверка, която бе осъществена с представители на Регионална здравна инспекция (РЗИ) и „Морска администрация“ – Бургас.

Съвместната инспекция на място установи, че става въпрос за малки по размер катранени топчета, изхвърлени на плажната ивица на устието на река Велека до Синеморец.

От „Морска администрация“ – Бургас, съобщават, че вероятната причина е старо замърсяване извън териториални води на България, които силният вятър и бурното море са изхвърлили на брега в последните няколко дни.

Министерството на туризма е дало предписание на наемателя на плажа за незабавно почистване на ивицата, което да продължи до пълното отстраняване на петната от мазут, както и да постави указателна табела с информация за настоящото замърсяването.

Съвместният екип от институциите е проверил и останалите плажове в землището на Синеморец – плаж „Бутамята“ и „Липите“. Там не са открити замърсявания.
Министерството на туризма следи ситуацията заедно с Министерството на околната среда и водите и местните власти.

снимка  БургасИнфо

RNS