„Ще увелича заплатите в МВР, но ми дайте поне един довод за това“, поиска вътрешният министър Валентин Радев. Той призна, че работата на полицаите е много отговорна и още: всеки министър иска подчинените му да получават добри възнаграждения.

Ето Ви, уважаеми министър един довод: Начинаещ сервитьор, при това не само по Черноморието през сезона, получава заплата от 1000 лв. С 40% по-висока от началната заплата на полицай. Отделно по морето често на обслужващия персонал се подсигуряват и квартири за сметка на работодателя. Поне така пише в обявите, които екип на RNS проверява през последната седмица.

Прав сте г-н министър, че работата на полицая е отговорна. Той често трябва да вземе за части от секундата решение, правилността на което след това с години се обсъжда от далеч по-образовани от него адвокати, прокурори и съдии.

За да не решите, че ни се свиди, ще Ви дадем и втори довод за увеличение на заплатите на редовите полицаи – бройката им е по-малко от половината от състава. Т.е. лесно е и няма да Ви струва много. Предполагаме вече знаете, че от целия състав на МВР през 2016 г. само 27 463 души са униформени. В тази цифра са охранителна, гранична, жандармерия и пожарникари. Нали се сещате, че е много по-лесно да увеличите заплатите на тези хора, а не на по-голямата половина от МВР – само чантаджии и секретарките им?

Ако тези два довода не Ви стигат, ще Ви подсетим с трети: Обидно и пагубно е полицаите Ви да получават заплати по-ниски от учениците, които работят през ваканцията. Защото заради тези смешни спрямо отговорностите заплати, в МВР остават само некадърниците и други докато си намерят по-добре платена и нестресираща работа.

Знаете ли, че има над 1500 незаети работни места за полицаи на улицата?! Тази цифра ще расте, защото никой способен, даже и не толкова умен, но уважаващ себе си българин няма да работи за 600 лв.

Вие, г-н министър, ще продължите ли традицията на предшествениците Ви, умишлено да произвеждате НЕСИГУРНОСТ И ЛИПСА НА ОБЩЕСТВЕН РЕД С ДЕЙСТВИЯТА НА РЪКОВОДЕНОТО ОТ ВАС МВР и СРЕДА ЗА КОРУПЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ВИ?

Даже и ЗА ОТРИЦАТЕЛНИЯ ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО СТЕ ВИНОВЕН, освен ако лично не докажете как полицай, ангажиран само с работата си в МВР, без да полага някъде другаде труд или да е корумпиран, ще има семейство и ще отглежда деца с това възнаграждение!

 

RNS