Митов влезе в обяснителен режим за българското оръжие в Алепо

След разкритията, че при сирийските бунтовници в сирийския град Алепо са открити и произведени в България ракети ГРАД, външният ни министър Даниел Митов влезе в обяснителен режим. „България не е изнасяла оръжие за Сирия от началото на конфликта през 2011 г. Ние спазваме стриктно международните стандарти“, впусна се в телевизионни участия министърът в оставка. Той обаче прехвърли топката на междуведомствена комисия, която отговаря за износа на оръжие – тя можела да даде повече информация по казуса. Не е задача на външно министерство да прави проверка за наличието на такова оръжие, оправда се Митов. Той добави, че трябва да бъде проведено разследване и да се разбере как би могло наше оръжие да стигне дотам.

RNS припомня, че откритото оръжие показа, че между властите в България и Русия тлее напрежение. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че в Москва „възникват въпроси“ във връзка със съобщенията за родното оръжие. Тя припомни, че от края на 90-те години се водят преговори със София за сключване на правителствено споразумение в лицензионната област, което да регламентира износа на военна продукция за трети страни. За съжаление българската страна не бърза да подпише такова споразумение, добави Захарова.

Днес Митов опита да тушира напрежението и заяви, че Русия не ни била враг. Не става въпрос за врагове, а за интереси, добави обаче той. Митов обаче продължи линията на президента Росен Плевнелиев и изрази опасенията си, че се води целенасочена кампания за възстановяването на руското влияние в някои държави, които вече са част от ЕС и НАТО, сред тях е и България. Русия има своя интерес, но той не е български, подчерта Митов, според когото българският интерес е „да бъдем част от цивилизования свят“. Според него НАТО било най-големият гарант за сигурността ни.