Молебен за чадородие в чест на Деня на християнското семейство

Молебен за чадородие ще се отслужи днес в чест Въведение Богородично и  Ден  на християнското семейство в църквата „Света Богородица Успение – Златна  ябълка“ в асеновградския квартал Горни воден. Той ще бъде отслужен веднага след вечернята /около18 часа/, пред чудотворната икона на Света Богородица – Златна ябълка. Молебена за чадородие е с благословията на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Храмът очаква с радост всички, които желаят да се помолят за Божието Благословение и милостта на Майката Божия за сбъдването на мечтата си за рожба. Събитието се осъществява и с подкрепата на деятели и доброволци на фондация „Искам бебе“.

Храмът „Света Богородица Успение“ кв. Горни Воден, Асеновград датира от началото на 17 век, като е претърпял и две  обновления през 1833г. и през 1896г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер, припомня Дарик радио.

Чудотворната икона на Майката Божия, наречена „Златна  Ябълка” датира от  1620г, зографът е неизвестен, но се предполага /според експерти изкуствоведи/, че произходът и е от Атон.

чудотворна икона златна ябълка

Сребърната ризница на иконата  е от по-късен период – 1834г. и от надписа върху нея –„Анна ке Георгиус” става ясно, че това са благодарни дарители,  благоукрасили  иконата.

Чудото  извършено от Майката Божия  с неплодната жена е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Иулита”. Текстът  гласи:  „Празникът наречен Златна ябълка се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник,  свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година.

След чудото с неплодната жена възниква  и празникът посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост.

Чудотворната икона на  Божията Майка  се обкичва с венци от ябълки  още от първия петъчен акатист  на поста. На чудотворната икона те прeстояват  до празника, т.е. 5 седмици и след прочитането на последния, пети акатист и отслужването на празничната литургия в събота, те се раздават  на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.

Неизброими са чудесата извършени през вековете от Пресвета Богородица  чрез нейната чудотворна икона. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Малкият княз Борис /в последствие цар Борис  трети/ преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест. Събитието е упоменато в ежедневния бюлетин публикуван за състоянието на царското семейство в тогавашната преса през 1907г. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и едно златно енголпие, на чудотворната икона.

От 2008г. ежегодно, на петата събота от великденските пости, за празника  във възхвала на Пресвета Богородица и Нейната чудотворна икона, наречена „Златна ябълка” Божествената света литургия се отслужва лично  от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай, а от 2012г. празникът е обявен за всебългарски и е упоменат официално в Българския православен църковен календар.

От 2015-та година на Въведение Богородично в храма се отслужва МОЛЕБЕН ЗА ЧАДОРОДИЕ.

RNS