Руските средства за контрол са засекли в небето над Черно море американският тежък разузнавателен безпилотен самолет RQ-4 Global Hawk, съобщи военно-дипломатически източник. 
„Днес руските средства за контрол над акваторията на Черно море откриха вече не самолет от патрулната авиация на ВМС на САЩ Posiedon, а американския стратегически разузнавач Global Hawk, летящ на голяма височина откъм руската граница“, каза събеседникът.
Източникът не уточни колко често американски безпилотни самолети извършват такива полети, отбелязвайки, че „те правят това постоянно“.
До момента не разполагаме с официално потвърждение на информацията.
По-рано, на 9 май, над Черно море изтребителите на ВКС на Русия Су-30 прихваха американският разузнавателен самолет P8A Poseidon, насочил се към границата на Русия. В резултат на действията на руския летец американският пилот промени курса и се отдалечи.
Global Hawk е американски стратегически безпилотен самолет. Размахът на крилата му е почти 40  м. По данни на производителя — Northrop Grumman, — самолетът може да баражира в продължение на 30 часа на голяма височина с полезен товар над 1300 кг. На борда на апарата има мощна камера, инфрачервен сензор и радар за проследяване на движещи се обекти, уточнява news-front.info.