Цената на златото драстично расте през последните дни. Аналогична е ситуацията при швейцарския франк и биткойн. Финансови експерти нямат обяснение за ситуацията, която е типична реакция на пазара само при война или световна, финансова, икономическа или политическа криза.

Ето какво споделят те:

ВОЙНАТА ИДВАГрафиката отразява цената на тройунция злато в щатски долари. От 31 май, когато тя е била $1200, към тази вечер вече е над $1444. И продължава да расте.

Биткойн също се покачи за последните десетина дни. От около $5000 в момента цената му е над $11 000. Не по-различна е ситуацията на швейцарския франк. Преди дни той се обменяше за $1,71, а днес за $1,76 долара.

Подобни маржове се наблюдават само в два случая. Когато има война и криза. Тогава инвеститорите търсят сигурност в злато, биткойн и швейцарски франкове.

В момента не само няма подобна ситуация, но сме на прага на лятото, когато търсенето намалява заради отпускарския сезон.

Повишаването нивата на трите сигурни „убежища“ за инвеститорите спрямо американския долар няма как да е спекулативно, тъй като цената се определя от търсенето, каквото реално в нужните размери няма.

Възможно е обаче, пазарът интуитивно да усеща предвестниците на война и финансова криза, което е единственото логично обяснение за случващото се в световен план.

rns