НАП проверява над 400 души заради сериозни разходи, без при данъчните да има данни за техните доходи. Инспекторите ще поискат от всички, придобили стоки за над 30 000 лв., които не фигурират като получатели на доходи в техните системи и които не са платили и лев данък през 2018 г., да обяснят с какви пари са закупени те, пише в. „24 часа“.

„В тези проверки често се оказва, че приятели и любовници са в основата на обясненията. Проверките не вменяват априорна вина, не приемат, че някой е разбойник до доказване на противното. Но в момента има видима диспропорция – 0 лева доход и висок разход, който трябва да се обясни“, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Всеки от проверяваните е надлежно уведомен, че е обект на проверка за доходите, както и за конкретния повод за проверката. Дори и след завършването ѝ, а и при открити разминавания, процедурата не е приключила и имена не се обявяват. Доста често след това се назначава ревизия, при която се търсят и доказват доходи и разходи за 5 години назад.

Към „черния списък“ на нарочените за проверки са добавени и имената на висши политици и техните половинки, повечето от които станаха публично известни около т.нар. „апартаментгейт“.

Искането те да бъдат проверени идва от КПКОНПИ – Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

В „поръчката“ на комисията не са всички споменавани имена, а само на онези, при които било открито несъответствие от над 10 000 лв. между официално декларираните доходи в декларациите и на разходите за придобиването на имоти.

Според запознати списъкът съдържа 50 имена, сред които освен министри, зам.-министри, настоящи и бивши депутати има кметове, общински съветници и дори общински чиновници.

Проверките покрай разкритията обаче ще са поне двойно повече, тъй като ще се отнасят до доходите и разходите и на половинките и непълнолетните деца на политиците от списъка, обясниха инспектори.

Специален софтуер на данъчните пък посочва и свързани лица, които могат и да не са в роднински връзки с проверяваните – например общ счетоводител, участие в един и същи търг, ползване на един и същи адвокат и дори пазаруване в един и същи скъп бутик.

Още с назначаването на проверката НАП е поискала да се ускори събирането на информация от колегите си в чужбина за скъпи придобивки, главно имоти в чужбина, както и за открити банкови сметки от проверяваните.

Преди часове и главният прокурор Сотир Цацаров поиска пълната информация от службите за имотите, парите и офшорките на висши чиновници, както и на свързаните с тях лица.