Плажове в Несебър и Слънчев бряг отидоха при наследници на СИК и ВИС. Новите наематели бяха подбрани за по-малко от месец от Министерството на туризма, информира „Капитал Daily“.

Министерството на туризма публикува обявите за наем на седемте плажа на 30 декември, като сроковете за подаване на оферти бяха 13 или 17 януари. Съответно отварянето им и класирането на участниците се е провело на 18 януари.

Най-голям интерес е имало към ивиците Слънчев бряг-север и Несебър-юг. За стопанисване на плажа в Несебър са се явили седем кандидата, а избраният победител е компанията „Ауто фактор“, еднолична собственост на Кирил Спасов, която е предложила годишна такса от 432 хил. лв. и цена от 8 лв. за чадър и шезлонг.

Спасов е съдружник в дружеството „Ирида-71“, което е концесионер на плажовете Слънчев бряг-юг (известен още като „Какао бийч“), „Хармани“ в Созопол и Поморие-изток според националния концесионен регистър. То е създадено още през 1997 г. от взривения през 2002 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. След поредица от прехвърляне на дялове през годините в момента фирмата е собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов. До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на „Ирида-71“ е бил Радостин Бързанов-Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. В „Хемус инвест“ Бързанов е съдружник на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Друг съдружник в тази фирма е Веселин Стоименов. Според електронното издание „Биволъ“ Стоименов поема част от бизнеса на „ВАИ холдинг“ след убийството на Георги Илиев в Слънчев бряг през 2005 г. Стоименов беше застрелян в началото на януари миналата година в комплекс на столичния булевард „Симеоновско шосе“.

От надпреварата за ивицата са били отстранени участниците „Арнаудова-77“, „Поморие-мениджмънт-1“, „Сънсет бийч“, „Топаз трейд“, „ЗОП консултинг“. Недопусната е била и общинската фирма „Общински плажове-Несебър“, която също е подала оферта за наемател на плажа, става ясно от заповедта за избор на победител.

Висок интерес е имало и към един от генериращите най-много бизнес плаж – Слънчев бряг-север. За негов наемател е избрана компанията „Булимпекс“, която е инвеститор в хотелския комплекс „Хелена ризорт“ в Слънчев бряг и е основана от покойния бизнесмен Младен Мутафчийски, който имаше интереси и в оръжейния бизнес, и Младен Михалев–Маджо, който е един от основателите на СИК. В края на 2015 г. общото събрание на дружеството е взело решение да удвои уставния му капитал – от 7 на 14 млн. лв., като в протокола е записано, че това е по предложение на акционера Младен Михалев, като в момента той държи пряко малко над 30% от капитала. Другият голям пакет е в близкото до СИК офшорно дружество „Химимпорт инвестмънт енд фъртилайзър“.

„Булимпекс“ ще плаща годишна такса от 1.65 млн. лв. за стопанисването на плажа, което е и една от най-високите цени, постигана при подобни конкурси. Цената за ползване на чадър пък ще бъде фиксирана на 8 лв.

„Булимпекс“ печели договора за наем в конкуренция с още четири фирми.

През последните дни туристическото министерство е сключило договори за наем на още пет плажа, като кандидатите в процедурите са били между 1 и 3.

Плажът „Дюни“ ще се стопанисва от компанията „Дюни“ АД на Людмил Стойков, която е собственик на хотелския комплекс до ивицата. В следващите 5 години „Дюни“ АД ще плаща по над 165 хил. лв. годишна такса за наем и ще предлага чадъри и шезлонги на цени от 8 лв. за брой.

Наемател на ивицата „Младост-ММЦ“ в Приморско ще бъде дъщерното дружество на „Албена“ АД – „Приморско клуб“ ЕАД, развиващо едноименния туристически комплекс в района. „Приморско клуб“ ще плаща наем от над 188 хил. лв. на година и ще предлага чадъри с цена 5 лв.

В момента текат процедурите за избор на наематели за 5 години на още няколко плажа – „Несебър-изток“, „Несебър-Стар град“, „Къмпинг Веселие“, „Офицерски плаж-запад“, „Царево-Василико“, „Устието на Велека“ и „Попски плаж-север 5“. Офертите ще бъдат отворени в средата на февруари, когато вече трябва да е започнал мандатът на служебния кабинет.