На 20-ата година от влизането си в политиката Илияна Йотова стигна върха

На 20-ата година след влизането си в политиката Илияна Йотова достигна нейния връх. През януари 1997 г. красивата телевизионна журналистка започна като началник на пресцентъра на БСП, за да влезе през януари 2017 г. във вицепрезидентския кабинет на “Дондуков” 2.
Извървя този път стъпка по стъпка, но невероятно упорито и с много инвестиция в себе си – изкара няколко политически курса и академии, научи перфектно освен френския и английски.
Измина всички стъпала и в партийната кариера – тръгна от редови член, за да влезе във Висшия съвет на БСП и да стане зам.-шеф на най-голямата червена структура – тази в София. Беше депутат в 40-ото народно събрание до 2007 г., когато влезе в Европарламента.
Неслучайно бе най-високопоставеният български евродепутат, ако мерим тежестта им според ключовите позиции в ЕП. В миналия си мандат бе зам.-председател на антикорупционната комисия на ЕП, а сега е зам.-шеф в изключително важната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.
За нея в началото на кампанията Бойко Борисов каза, че е основният опонент на ГЕРБ на тези избори, а на “Позитано” 20 я наричат Червената лъвица, припомня „24часа“.
Йотова не е жена, която ще остане незабелязана. Не само заради буйната ѝ червена коса, превърнала се през годините в своеобразна марка на БСП. Винаги елегантна и с усмивка, тя бързо разкрива острия си език, твърдия си нрав и най-вече готовността винаги да отстоява каузите на левицата.
Истински партиен боец. Винаги готова да изслуша и помогне на всеки, тя е една от любимките на социалистите. Затова и често е сред най-номинираните – и за партиен, и за държавен пост. Бе сред фаворитите на червения актив за лидер на партията, но тактично се оттегли и застана зад Корнелия Нинова. Бе на втора позиция по номинации за кандидат за президент след лидерката, но когато “Позитано” 20 избра различна тактика за тези избори и се спря на ген. Радев, тя спази партийната повеля и прие да стане негов вице. А по повод закачката на Борисов с нея казваше: “И аз исках той да е кандидатът на ГЕРБ. Тогава щеше да е истинско, силно състезание. Благодаря му за оценката, кавалерско е, но ние имаме много достоен човек за президентския пост.”
Всъщност коректността е едно от най-силните качества на Йотова. Каже ли нещо, поеме ли ангажимент, застане ли до някого – думата ѝ на две не става. Затова я ценят не само другарите, но и политическите опоненти и у нас, и в Европа. Като франкофонка бързо топи бариерите, а като филолог е човек на точния изказ.
Интересите ѝ са разностранни, но с много упоритост и четене няма тема, която да ѝ се опъне. Завършила е българска и френска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”, има специализации в Центъра по европейски науки в Страсбург и в Националната школа по администрация на Франция (ENA), през която са минали и френският президент Франсоа Оланд, Жак Ширак, еврокомисарят Пиер Московиси. Влиза в БСП като звезда на телевизионния ефир и се издига твърде бързо за времето, в което една столетница измерва историята си. Но дори тези, които тогава гледат на нея скептично, опознавайки я разбират, че е изключително точна, работохолик и педантичен човек, на когото може да се вярва. Баща ѝ Малин Тодоров беше дълги години кмет на Сливница, но бе убит при изключително нелеп случай – от криминално проявен мъж във влака. Синът ѝ Марин завърши в Лондон, но сам избра да се върне и работи в България.