На 9 октомври убиха Че Гевара. Тази статия е в негова памет

Ернесто Гевара е аржентинец. Семейството му е многолюдно, с аристократични корени. От дете страда от астма. Ернесто избира лекарската професия, за да облекчи страданията на другите хора.

През 1948 година на велосипед обикаля северните райони на Аржентина, за да се запознае с живота на обикновените хора.

Когато се завръща вече е решил – ще бъде лекар на прокажените.

През 1952 година с приятеля си Алберто Гранадо тръгва на пътешествие с мотоциклет. Седем месеца те обикалят по пътищата на Южна Америка, като посещават Чили, Перу, Венецуела.

След седем месеца Ернесто се завръща променен. Вече има друга цел – да лекува не хората, а обществото.
През 1953 година Ернесто завършва като хирург. Но той избира друг път. За Че Гевара борбата за щастие на хората е несъвместима с буржоазната летаргия, която би му гарантирала лекарската професия. Дошло е време за Революция.

В полицейската характеристика от онова време Ернесто Гевара е определен като „категорично червен“. Така пише в досието му, което и днес пази фотографии и отпечатъци на младият лекар. През 1955 година в Мексико Гевара се запознава с Фидел и Раул Кастро, с които решава да освобождава Куба от режима на Батиста.

През нощта на 25 ноември 1956 година яхтата „Гранма“ го повежда към бъдещата слава. Експедицията се превръща в огромен успех, макар в началото никой да не може да предположи това. СЛед акостирането си в Куба групата е открита от военните и попада под жесток огън. От 82 човека, стъпили на кубинския бряг, оцеляват едва двайсетина.

Две години и половина по-късно, на 2 януари 1959 година въстаниците влизат победоносно в Хавана. За това време Ернесто Гевара е станал известният команданте другарят Че, най-близкият приятел на Фидел, командващият една от освободителните колони, един от четиримата ръководители на въстаническото движение.

Гевара заема висши постове в новия държавен апарат на Куба. Че е министър на промишлеността, Президент на националната банка, ръководител на аграрната реформа.

1

Като официален представител на Куба, той посещава България, СССР, Китай, ГДР, Чехословакия, КНДР, Судан, Египет, Пакистан, Бирма, Индия, Цейлон, Индонезия, Мароко, Япония, Испания, Югославия, Алжир, Испания, Франция. Превръща се в политическа фигура от международен мащаб и говори от трибуната на ООН.

И тогава…

През 1965 година Че пише писмо до Фидел, в което се отказва от всички постове в правителството и партията, от званието команданте и от кубинското гражданство.

Той счита своята мисия в Куба за изпълнена, революцията е победила и пред него стои задачата да освобождава други народи от потисничеството и капитализма.

До пролетта на 1967 година Ернесто участва в партизанското движение в Конго.

През есента на същата година в Боливия се появява партизански отряд, който се ръководи от някой си Рамон. Това е Че. Той вярва, че неговият отряд от 50 човека може да се превърне в пламъка на бъдещия пожар, в ядрото на бъдещата освободителна партизанска армия. Но реалността била друга – селяните се скрили и партизаните останали сами.

Когато правителството на Боливия разбира кой се крие зад името Рамон, хвърля значителни въоръжени сили срещу партизаните. От САЩ пристигат специалисти по борба с народноосвободителните движения. Един след друг в боевете загиват бойците на Че. Силите на оцелелите се стопяват.

На 8 октомври 1967 година отрядът е блокиран и разгромен. Раненият Че е взет в плен, жестоко измъчван и на 10 октомври – разстрелян.

Мъчителите му съзнателно обезобразяват тялото, като му пробиват ръцете и краката, така че убитият да прилича на Исус Христос.

Тялото на Че Гевара и на още четирима партизани е изложено за снимки на журналистите в село Вила Гранде, а след това е погребано в братска могила. Мястото на погребението е изравнено със земята, а отгоре е положен асфалт.

Едва през 1997 година останките на Че и на неговите другари бяха открити, прехвърлени в Куба и погребани в град Санта Клара, където през 1958 година комунистът Ернесто Гевара постига най-убедителната си военна победа и открива пътя на въстаналия народ към Хавана.

Ръцете на комуниста

Веднага след получаване на новината за смъртта на легендарният революционер, във Вила Гранде пристига група от трима експерти-медици. Те трябвало да идентифицират тялото на Гевара.

3

Когато те пристигат труповете на партизаните вече са погребани. На пратениците от столицата са предадени бойния дневник на Рамон, а за идентификация на личността му – смъртната му гипсова маска и отрязаните ръце на партизанския командир( за сваляне на отпечатъци). Със страшния товар експертите се връщат в столицата Ла Пас.

След осем месеца се разразява скандал – боливийският дневник на Че е публикуван в Хавана. Да свали копие на документа, пазен в архива на специалните служби, би могъл само чиновник от най-висш ранг. А след година в Хавана се оказват смъртната маска на Че, както и стъкленицата със спиртосаните ръце на комуниста.

Дълго време името на човека, предоставил дневника и доказателствата за смъртта на Гевара; човекът, извършил тази мъжествена постъпка, оставаше в тайна. Днес ние знаем – това е бил тогавашният министър на вътрешните работи на Боливия Антонио Аргедас, който 30 години по-късно признава действията си пред боливийски съд, и журналистът Виктор Саниер, който пренася ужасяващите доказателства в Куба.

Знаят ли младите хора, носещи тениски и значки с портрета на комуниста Че Гевара историята на неговия живот? За съжаление, днешният образ на легендарния команданте е популярен търговски бранд, превърнал се в част от масовата култура.

 

Но комунистът Ернесто Че Гевара, даже мъртъв, продължава своята борба и със своята смърт служи и днес на революцията, а враговете на Че го ненавиждат по същия начин, по който го ненавиждаха и преди 39 години. И в щабовете на левите революционни организации – на марксистите, на комунистите, на анархистите, на троцкистите – на най-видно място винаги стои портретът на човека, който винаги казваше, че няма нищо по-високо от Революцията.

Той доказа тази мисъл с целия си живот и със смъртта си!

Павел Иванов ,  Che Guevara / Че Гевара