Дефицитът на работна ръка се дължи на недостойно заплащане и неудовлетвореност от условията на труд.

Това показват данните от доклад за недостига на работна ръка у нас.

Докладът съдържа преглед на официалните данни на агенцията по заетостта, както и данни от агенциите за подбор на персонал. Проведени са срещи със синдикати и работодатели, както и представители на агенцията по заетостта във Варна, Казанлък и Пловдив.

Представена е и позицията на България по отношение заплащането в ЕС, както и възнагражденията на служителите в трети страни и предложения за балансиране на пазара на труда.

Твърденията за недостиг на работна ръка датират от 2008 година, когато фирмите у нас са вече декларират готовност да внасят виетнамски работници.

Това заяви председателят на фондация „Солидарна България“ Ваня Григорова и икономически съветник на КТ „Подкрепа“, която е ръководител на проучването. От години продължават да напускат страната хора в трудоспособна възраст, подчерта тя.

Свободните работни места са малко над 13 000, а регистрираните безработни са над 193 000 души към 2018. Обявените работни места са с изисквания за хора с ниско образование и без особена квалификация.

Най-малко у нас се търсят висшисти с бакалавърска или магистърска степен.

Оказва се, че недостигът е само за нискоквалифицирана работна ръка, обясни Григорова.