Министър Нено Димов е с повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост. Задържането му е удължено с прокурорско постановление на 72 часа. След него обвинението ще поиска от съда определяне на постоянна мярка за процесуална принуда – в случая „задържане под стража“.

Това стана ясно от брифинг на прокуратурата, който тече в момента.

Шефът на ВиК-Перник, регулярно е подавал справки за нивото на водата в язовир „Студена“ – приток и разход. Въпреки това Нено Димов е продължавал да разписва разрешения едни и същи количества ползване на водата за промишлени нужди. Това е било ежемесечно, следователно министърът носи лична отговорност за деяние, което не е инцидентно, стана ясно още от пресконференцията на прокуратурата.

По казуса са работили 10 контролни институции в страната, които са дали достатъчно данни за извършено престъпление и да се образува наказателно производство.

От прокуратурата са категорични, че ще има привлечени към наказателна отговорност по казуса, след като бъдат събрани данни за това.

Междувременно стана ясно, че Нено Димов е депозирал от ареста в Министерски съват оставката си.

Той е преведен в ареста.

Според разследването до момента няма данни язовирът да е бил източван заради ремонта на стената му. Проблемът дошъл само от разрешените от министъра количества за промишлено ползване на водата от „Студена“.

Нено Димов е министър в коалиционното трето правителство на Бойко Борисов от квотата на ВМРО. До момента престоят му на министерското кресло предизвика серия от скандали.

СНИМКА liberta.bg