Никулден е – празнуват моряци, рибари, банкери

Българската православна църква днес чества свети Николай Мирликийски – покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Заедно с тях и с хората, носещи имената Николай, Никола, Никол и производните им, празнуват всички морски градове.

Във Варна денят ще започне с празнична литургия в морския храм „Свети Николай Чудотворец“ и молебен за здраве и сила на всички морски хора. Военният ритуал започва в 11 ч. След него пред храма ще бъде раздаден курбан, приготвен от готвачите на Военноморските сили с над 30 кг риба, дарени от общинската фирма „Пазари“.

Св. Никола е роден в град Патара. Според преданията той незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите му са пренесени в Бари,Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика. Мощи на светеца се пазят и във варненския храм „Св. Николай“, построен с дарени средства от Параскева Николау.

По традиция на този ден се украсяват коледните елхи. Тази вечер ще грейне и градската елха на площад „Независимост“ във Варна. В концерта ще участват вокална формация „Бънджи сингърс“ с художествен ръководител Тома Езекиев, вокално студио „Ейнджъл войсес” с вокален педагог Атанаска Липчева, хип-хоп танцова формация „Rio Crew“ с ръководител Радостина Точева, детският фолклорен ансамбъл „Българче“ при Общинския детски комплекс с художествен ръководител Ирена Станева, балет „Мелади“ с ръководител Милена Попова.