БСП уважава решението на президента, той изпълни конституционната си възможност да върне във ВСС решението за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Това заяви председателят на партията Корнелия Нинова.

Тя призова лидерите на останалите политически сили да не оказват натиск върху кадровиците на съдебната власт при избора им на обвинител номер 1. Нинова припомни становище на БСП от юли по повод единствената номинация на Иван Гешев за главен прокурор:

„Състезание само с един участник не е истинско състезание. Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов. Казвам, че сме се надявали Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура, уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат. БСП в такива уговорки не участва и законът не ни дава право нито да предлагаме, нито по някакъв начин да въздействаме на този процес“.

Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов изрази мнение, че Висшият съдебен съвет ще потвърди решението си за избор на Иван Гешев за нов главен прокурор и не се съгласи с мотива на президента:

„Един от аргументите е, че имало обществено несъгласие. Както имаше несъгласие, така имаше и съгласие“.

Политиците да не коментират процедурата

Президентът е упражнил конституционното си правомощие с връщането на процедурата за избора на Иван Гешев и след този акт процедурата трябва да продължи, коментира пред журналисти в Народното събрание Красимир Ципов от ГЕРБ. Той припомни, че съдебната реформа, по която се избира главен прокурор, се е случила с промените в Конституцията и със Закона за съдебната власт, подет от тези, които сега са против новия кандидат за главен прокурор:

„Визирам представители на „Демократична България“. Оттук насетне трябва да изчакаме какво ще бъде решението на ВСС. По отношение на това защо правителството не предложи свой кандидат –  това е законова възможност, не е задължение, не е ангажимент на правителството и всички представители на правителството – министърът на правосъдието и премиерът – казаха, че ако бяхме упражнили едно такова правомощие, щяха да възникнат много въпроси. Колкото по-малко политиците приказват по тази процедура, толкова по-добре“.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид отказа да коментира по същество решението на президента да върне във ВСС решението за избор на Гешев за главен прокурор. В кулоарите на парламента той обясни:

„Политици, народни представители, политически партии не трябва да коментират това производство, защото от цялата процедура ние сме извън нея. Независимата съдебна система си избира главен прокурор, президентът подписва или не подписва указ. Къде е ролята на народните представители в тази процедура, за да коментирам. Аз съм юрист, но всеки коментар от всеки политик, докато не е завършила тази процедура, е начин на влияние в хода на самата процедура, затова отказвам да коментирам“.