Лидерът на БСП вдигна ръце от Бойко Борисов. „Шокирана съм от това, което разбрах. Аман от номерата му! Първо, елате си вземете „Бузлуджа“ безвъзмездно, а днес ни обясниха, че това не може да стане“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка с приключването на процедурата по предоставяне на монумента.

бузлуджа

„Управляващите искат да пуснат паметника на Бузлуджа на търг. Явили се били много кандидати, политически партии, неправителствени организации. Изведнъж общината в Казанлък и областната управа се сетили, че и те си го искат, след като години наред са го оставили на произвол. Това ми говори, че се съсредоточава енергия, само и само да не се получи паметникът от БСП. Което супер лицемерно“, коментира Нинова. Тя обясни, че много правителства подред не могат да се грижат за паметниците, включително и този на „Бузлуджа“, който се руши. Нинова съобщи, че различните варанти са обсъдени с юристи различните варианти и във вторник проблемът ще бъде разгледан и от ИБ на БСП. Бойко Борисов да изпълни това, което ни е предложил, иначе ще изкарам социалистите пред Министерски съвет, предупреди Нинова.

нинова 2нинова 4

Храм паметникът отвътре преди и…сега

Припомняме, че преди дни с официално писмо до премиера  Нинова поиска от името на БСП собствеността върху Дома паметник и комплекс на връх „Бузлуджа“. Лидерът на социалистите припомни, че с решение на МС от 30 септември 2011 г. на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху комплекса. Одисеята с паметника продължава вече няколко десетилетия. Само преди няколко месеца служебното правителство имаше идея държавата отново да си върне собствеността върху „чинията“. Формално, въпреки решението на МС от преди 6 години, БСП така и не е влизала във владение на рушащия се паметник. Домът паметник на БКП на „Бузлуджа“ е по проект на арх. Георги Стоилов, който е категоричен, че монументът не може да бъде оставен да се руши и даде заявка, че е готов да участва в реконструкцията.

RNS