Дълбоко се опасявам, че президентът и премиерът не са се разбрали за антикорупционното звено и че г-н Борисов излъга. Това коментира днес на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод казаното от премиера Бойко Борисов, че са се разбрали с президента Радев по антикорупционното звено, предаде репортер на RNS.

БСП започва на 21 август серия от консултации с представители на съдебната власт по свой антикорупционен проект, съобщи Нинова като уточни, че партията, която ръководи, не подкрепя публикувания от управляващите  проект. Тя е провела вчера разговори с президента, с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВАС Георги Колев, с ръководителя на адвокатската колегия Ралица Негенцова. Всички те подкрепят нашия проект и са съгласни да се отзоват на поканата ни за консултации, каза Нинова. Тъй като Лозан Панов, председател на ВКС, отсъства, на него ще му бъде отправена писмена покана. Ще бъде потърсено и ръководството на Съюза на съдиите. Нинова увери, че преди консултациите всички представители на съдебната власт ще бъдат запознати с проекта. Тя потвърди това, което заяви на Бузлуджа, че БСП е за това антикорупционното звено да бъде извадено от ДАНС, то да има разследващи функции и неговите членове да се избират с гласовете на 2/3 от депутатите.

„Представих нашия проект и ги информирах, че днес ще получат официално писма, покани за започване на консултации, като ги каним това да се случи в Народното събрание. С оглед на ангажиментите на всички, тях се уговорихме да се случи между 21 август и 10 септември. Всички приеха да участват в срещи по нашия проект и да дадат своето становище. Графикът и точните дни ще уточнят екипите помежду ни“, обяви Нинова. Тя подчерта, че БСП е против начина на съставяне на звеното, предложен от управляващите, защото то е  механичен сбор от органи и хората в него остават същите. Това е опит на изпълнителната власт да овладее и това звено, смята тя. „Има един проект, който е предложен от правителството, ето алтернативно виждане. Искаме чрез тези консултации, аргументи „за“ и „против“, обществото да чуе за какво спорим и най-доброто да бъде взето като решение. От приказки за съдебна реформа да преминем към реални действия“, посочи Нинова. По думите й, ако това не се случи, паралелната държава ще продължава по същия начин и народът ще продължава да обеднява. Консултациите ще са само по нашия проект. Управляващите си публикуваха техния за обсъждане, на този етап не предвиждаме да правим консултации с Бойко Борисов, категорична е  тя. Нинова препоръча да не се бърза, защото до момента е чута само едната страна, трябва да бъде изчакана и позицията на президента. „Предлагаме ви да чуем какво мисли президентът Радев и какво е неговото мнение за това дали са се разбрали. Дотук сме чули само едната страна. Предполагам, че скоро ще можете да чуете и другата“, каза тя. Според лидера на БСП трябва да се разбере дали държавният глава смята, че президентската институция може да поеме ангажимент да излъчва председателя на това звено.

RNS