„Животът не е само в нашите кабинети на жълтите павета. Животът е там, където няма болница, няма училище, няма работа. Живеем в две Българии. Вашата, луксозната на ГЕРБ, и тази, истинската на обикновените хора. Загърбвайки втората, министрите ви оказват безпрецедентен незаконен натиск върху кметовете“. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна от парламентарната трибуна към управляващите,  предаде репортер на RNS.

Затова БСП внася конституционна жалба за текстове от Закона за публичните финанси, обяви Нинова.

„Досега многократно сме  обръщали внимание на факта, че ГЕРБ умишлено занижава приходната част на бюджета, за да се реализират излишъци по две причини. Първата е пиарска, за да се похвалите, че имате излишък. Той обаче се разпределя не както е определила Конституцията през Закона за държавния бюджет, а еднолично и субективно с решение на премиера и постановление на МС. Днес в конкретния случай ще говоря за преразпределение към местната власт, защото миналата седмица ние, от „БСП за България“, имахме  национална среща с кметове, издигнати от нас и избрани в общините си. Днес говоря от тяхно име.Тъй като са избрани пряко от жителите на тези общини, и от името на хората там“, подчерта Нинова.

Още през август 2016 г. 43 общини получиха с решение на МС 27 млн.лв., припомни тя.  „Даже след подаване на оставка, през ноември, кбинетът раздаде още 50 млн.лв. Не сме против да се финансират общините. Против сме начина, по който го правите. Вместо да внесете актуализация на бюджета в парламента и всички да решим как се финансират общините, вие го правите еднолично, от премиера Борисов и то по политически начин. Предимно към общини, управлявани от ГЕРБ поощрявате удобните и наказвате неудобните кметове, а чрез тях и хората, които живеят в тези общини. Разделяте гражданите по користен, партиен и лобистки принцип“, смята Нинова.

Предупреждаваме ви да спрете с порочната практика да прехвърляте на мастната власт задължения, без да предвиждате финансиране за това, отбелаза лидерът на левицата. „Със 100 нормативни актове сте прехвърлили на местната власт дейности, без ад има пари за тях. Прехвърлихте им незаконното строителство, а ДНСК си остана с бюджета, щата, а задължението отиде към общините. Прехвърлихте им професионалните гимназии, без бюджет, и част от тях ще бъдат закрити, защото кметовете не могат да се справят. Големите общини ще се справят, но средните и малките не успяват и трупат задължения, влошава се услугата към населението, закриват се общински болници, страдат общински училища“, даде примери Нинова.

RNS