АДФИ установи 10 нарушения на Община Каварна по 4 закона след журналистически материали. В два случая има данни за извършено престъпление. Резултатът е публикуван на официалната страница на агенцията в раздела за приключилите инспекции през второто тримесечие на 2018 г.

За административните нарушения ще бъдат съставени актове, които ще бъдат платени от каварненци. За данните за евентуални престъпления ще бъде сезирана прокуратурата.

каварна

От доклада става ясно, че служителите на АДФИ са проверявали казуса с голф академията през 2016-17 г.

Според разследване на „168часа“ община Каварна плати 40 000 лв. на „Трейшън клиф“ за обучението по голф на неясно колко деца, подбрани по неясни критерии в по няколко часа.

Малко след разходването на тези средства, фирмата на брата на Ставрева получи дейностите по озеленяване на същия голф терен, което беше обект на друго журналистическо разследване на Васил Иванов по Канал 3.

Проверка е извършена и на законността и обосноваността на извършените разходи през 2017 г. за озеленяване в Община Каварна, във връзка със сключен договор с „КДК Инвест“, гр. Добрич. В същото журналистическо разследване бяха изнесени данни, че не фирмата, а брата на Ставрева – Ивайло Иванов с работниците и растенията на общината е озеленил пространството в кръговото на входа на Каварна. По този повод Ставрева заяви, че се гордее с брат си, нищо, че не знаела какви ги върши с парите и служителите на общината.

Третата проверка е за изграждането на декинга през 2016 г. като част от проекта „Облагородяване крайбрежната зона /алея „декинг“/ – морски плаж Каварна“. Данни за декинга изнесе пръв RNS. Темата беше подробно отразена в журналистическо разследване на Васил Иванов. Стана ясно, че е платено прескъпо, за да се направи дървена пътека от едното заведение на концесионера Цуци до другото му на плажа.

Припомняме, че пак по обществената поръчка „Облагородяване крайбрежната зона“, преди дни община Каварна приключи с полагането на отводнителна инсталация, плочник, цветарници и осветление пред хотела на Цуци. Строителството беше извършено напълно незаконно в срока на строителната забрана по Черноморието. Както коритото на плажа, произведено в „басейн“, така и плочника, ще се окажат с право на ползване само от клиентите на хотела на Цуци.

Това е поредната проверка на АДФИ на община Каварна, при която се установяват нарушения. За тези, свързани със закриването на Центъра за обществена подкрепа има наложени 13 акта и един за финансов начет. По казуса тече и разследване в Специализираната прокуратура.

RNS