В навечерието на Великден МОН одобри новите учебници на „Просвета“ по религия  християнство – православие за 1-ви – 4-ти клас, по които ще се работи през новата учебна 2020/2021 година.

Голямото предимство на учебниците на „Просвета“ са техните модерни електронни варианти, изключително подходящи за интерактивно и дистанционно обучение. В тях са включени разнообразни дигитални ресурси – виртуални разходки из български катедрални храмове, църкви и манастири, образователни филми, готови презентации за големите християнски празници, събития и светци, празнични песни и други.

Авторските колективи, работили по създаването на учебния комплект от 1. до 4. клас, включват известни университетски преподаватели, педагози и учители. Автори на учебника за 1. клас са проф. д-р Емилия Василева, проф. д-р Иван Желев, Димитър Коруджиев и Екатерина Томова, а на учебниците за 2., 3. и 4. клас – проф. д-р Емилия Василева и Виолета Рогачева.

Учебното съдържание е структурирано в три части.

В първата част са учебните теми, като уроците са богато илюстрирани, достъпно и увлекателно поднесени.

Във втората част – „Да научим повече“ – са поместени интересни художествени и адаптирани библейски текстове.

Работните листове са в третата част на учебниците и включват упражнения, творчески задачи, тестове за входно и изходно ниво, Църковно календарче на православното християнче, примерен модел на дневник на добрите дела.

Кратки авторски текстове и творби от класици на българската детска литература обогатяват знанията за православната религия и насърчават малките ученици да осмислят посланията на вярата и да въплътят в живота християнските добродетели. В учебниците са подбрани православни икони с висока художествена стойност, които допълнително обогатяват духовния кръгозор на малките ученици.

В помощ на педагозите е предвидена и обща книга за учителя, чрез която те могат да проследят надграждането на учебното съдържание от 1-ви до 4-ти клас.

СНИМКА Труд