Новият временно изпълняващ длъжността на НЗОК е д-р Йорданка Пенкова. Същата е осъдена за конфликт на интереси с конфискация на имущество на стойност 200 000 лв. и две глоби общо за 12 000 лв.

Поради внезапно влошено здраве на управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев, въпросната госпожа ще изпълнява функциите му.

До сега д-р Пенкова е пети мандат шеф на Районната здравноосигурителна каса в Шумен. Според запознати тя е лансирана от ГЕРБ, което не се е харесало на „Обединени патриоти“, според които квотата за подуправител им принадлежи, след като управителят е издигнат от ГЕРБ. Срещу Пенкова, която минава за близка на Председателя на НС на НЗОК Жени Начева, имаше поредица от сигнали от лечебните заведения в Шумен за извършени тенденциозни проверки, пише електронното издание „Право и здраве“.

Припомняме, че д-р Пенкова е уличена след сигнал на шуменски адвокат до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за това, че в периода 2005 – 2012 г. е превела 163 065 лева на „Частна психиатрична клиника-2000” ООД. Здравното заведение е собственост на бащата и сестрата на новата управителка на НЗОК.

През 2013 г. Решението на комисията е било обжалвано пред ВАС. С Решение № 15558 от 25.11.2013г., Върховния административен съд, окончателно потвърдил решението на Комисията за конфликт на интереси. В мотивите на съда се казва, че: „Съгласно чл. 8, ал.2 от Закона за предотвратяване на конфликт на интереси лице, заемащо публична длъжност, няма право да сключва договори или да извършва други дейности в частен интерес.“

Собствеността на клиниката е прехвърлена на трето лице и тъй като тя е понесла отговорността си, няма проблем да остане на работното си място – ръководите на РЗОК в Шумен, уточнява e-zdravey.com. Това е факт въпреки, че поведението й е укоримо от етична и морална гледна точка.