Надзирател е бил нападнат в Централния софийски затвор снощи. След 22 ч. като синдикална организация бяхме уведомени за инцидента. Нападението е извършено по време на конвоиране на лишен от свобода от болницата на затвора към корпуса на затвора. Нямаме информация за състоянието на колегата и последствията от инцидента

Това съобщи за bTV Цветан Михайлов – член на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Според него, заради поетите ангажименти към международни организации затворниците имат повече права от надзирателите си.

„Ако министър Цецка Цачева е гневна от случващото се, това означава, че по време на нашите срещи не е слушала внимателно какво й казваме, не е чула и посланията от нашите протести. От интервюто, което даде вчера за „Тази сутрин“, останах с усещането, че не е набелязала мерки, които да гарантират ограничаването до разумен минимум на риска от повтарянето на подобни инциденти“,  коментира Михайлов.

Настояваме за увеличаване на щатните бройки, подобряване на условията на труд, осигуряване на необходимото техническо обезпечаване, за да можем да гарантираме обществения ред и сигурността на служителите, добави той.

Служители на Софийския затвор твърдят, че е имало реакция от тяхна страна при бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев и нещата съвсем не са такива, каквито се представят, подчерта Михайлов. Той намекна, че негови колеги са стреляли по двамата затворници.