Нов затвор в Дебелт чака 350 затворници

За първи път от 26 години България открива нов затвор, похвали се зам.-правосъдният министър Красимира Филипова. До дни в Дебелт предстои да бъде открито затворническо общежитие от закрит тип. На първо време съоръжението ще приеме до 350 души, които лишени от свобода.

Предвижда се общежитието да подпомогне затвора в Бургас, който страда от хронична пренаселеност.

При последната проверка на Комитета против изтезанията са установени най-вече проблеми, във връзка с липсата на санитарни възли във всяка килия в женския затвор в Сливен, в затвора в Бургас и във Варна, отчете Филипова. По думите й и на трите места се извършват ремонтни дейности, които би трябвало да приключат до 2 месеца. Филипова добави, че част от арестите са преместени в затворите, където са осигурени много по-добри условия. Предвидени са средства за следващата година и в момента се планира кои арести къде могат да бъдат преместени.

Филипова обяви, че до дни се очаква да бъдат приети и промените в Закона за изпълнение на наказанията, с което ще влязат в сила предвидените превантивни и компенсаторни механизми. В пилотното решение „Нешков и други срещу България“ Европейският съд по правата на човека даде срок на България до 1 декември да въведе компенсаторно и превантивно средство за защита на лишените от свобода. Зам.-правосъдният министър призна, че е налице известно забавяне заради множеството ангажименти на Парламента, но се очаквало до дни законопроектът да бъде приет. Според нея срокът от ЕСПЧ не бил ултимативен и дори и да изпуснем 1 декемви нямало да има отрицателни последици за страната. Щял да пострада само имиджът ни като партньор в Съвета на Европа.

RNS