Учителите са готови да излязат на протест, ако не бъде отменена наредбата от 24 октомври 2016 г., която предвижда всяка година да се подлагат на задължителни психотестове. В нея е записано, че всички преподаватели трябва да го направят до 30 септември, в сила от тази година.

Оказва се, че близо 11 месеца след обнародването на наредбата (1 ноември 2016 г.) няма яснота дали тя ще бъде прилагана и в сектора зрее голямо напрежение.

От синдикат „Образование“ са изпратили предупредително писмо до здравния министър, заяви председателят Юлиян Петров.

„Преди 4 дни изпратихме писмо до здравния министър Николай Петров, с което му даваме една седмица срок да прекрати поне за месец действието на тази наредба. Ако дотогава няма раздвижване, ще му поискаме оставката и ще започнем ефективни стачни действия, готовност за това има на много места“, заяви пред той  пред „Труд“.

Петров обясни, че преговорите по сагата със задължителните психотестове продължават от ноември миналата година. Оттогава синдикатите водят разговори с три екипа на министерството на образованието, както и със здравното министерство.

„Напрежението в цялата страна е голямо. И предупредихме министъра, че ако не се намери решение ще обявим нашите действия пред всички медии. Надяваме се да се разберем, но сме готови и на другия вариант, защото в момента няма решение и тази наредба е на изчакване. Засега има само едно писмо на образователния министър Красимир Вълчев от преди два месеца, в което се казва да не се бърза с тези прегледи“, обясни Юлиян Петров.

По думите му са получавали сигнали от Русе, където учителите били посъветвани да започнат с тези тестове, защото няма време, а един такъв преглед там струвал 150 лева.

„За нас това е неприемливо и няма да го допуснем, не на последно място е комерсиален интерес“, аргументира позицията си шефът на учителския синдикат.

„Оказва се че това е най-чувствителната наредба от всички в системата през последната година, защото всеки приема прегледа при психолог много лично“, коментира бившият зам.-министър на образоването и настоящ директор на 119 СУ в София Диян Стаматов.

Според него е грешен моделът всички учители да се явяват на тестове и това трябва да става само при тези, за които се знае, че имат конкретни заболявания или други фактори, които биха попречили на работата им.

От синдикат „Образование“ очакват в понеделник или вторник министър Николай Петров да вземе отношение по назряващия проблем.