Някой ще чакат идването на Нова година до…ноември

BANGKOK, THAILAND - 2013/04/14: Fire fighters soak the crowd with their fire hoses during Songkran Thailand's New Year festival on Silom road. The festival marks the start of the Thai New Year, when people celebrate in various ways, including splashing water on each other for luck.. (Photo by Piti A Sahakorn/LightRocket via Getty Images)

Свикнали сме да посрещаме Нова година в нощта на 31 декември срещу 31 декември, същото правят всички държави, следващи Гегорианския календар. По света обаче има култури, които отбелязват смяната в календара на съвсем различни дати. Например Енкутаташ, или етиопската Нова година, се посреща през септември. В Русия Новата година е на 13 януари, а за китайците празникът е с плаваща дата. В цяла Югоизточна Азия следват Лунния календар, затова честването е 20 януари и 20 февруари. Драконските и лъвските танци са обичайна гледка, при които кукли с реалните размери на животните и с дълги опашки са контролирани от множество танцьори.

В Бали отбелязват Ниепи през март. Тогава индонезийският остров почита „Деня на мълчанието“, а всички местни жители се отдават на размисли, медитация и пост.  В деня преди Ниепи в хиндуистките общности в Бали и в цяла Индонезия се провеждат паради и се изпълняват определени ритуали. Някои от празненствата включват носенето на гигантски чучела, наречени ого-ого. Това са същества, приличащи на демони, които представляват злото, натрупано през годината. В края на нощта фигурите са изгяряни.

Всеки март, при пролетното равноденствие е  Норуз, персийската Нова година. Празникът е свързан с древната религия Зороастризъм, проповядвана в днешен Иран. Норуз е национален празник и в някои държави и провинции в Кавказ и Централна Азия.Персийската Нова година преминава с тежки маси със специални ястия, цветни покривки и свещи.

В Тайланд Нова година или Сонкран идва на 13 април и се чества три дни (на снимката). Традицията повелява тайландците да посетят будистки храмове с дарове и храна за монасите. Друга важна традиция е свързана с чистенето на статуи на Буда чрез изливането на вода върху тях, често всички улици са мокри, устройват се и „водни битки“.

Новозеландските маори също имат свое традиционно тържество –  Матарики. Празникът е свързан с астрологията и по-конкретно с разположението на  седем звезди в небето. Те стават видими в края на май и достигат зенита си през юни, когато празникът се отбелязва официално с културни представления и тържества. Пускането на цветни хвърчила в небето е специална част от честванията. Празникът беше почти забравен няколко десетилетия, но беше възроден от група маори като културно празненство в началото на новия век.

Етиопците разчитат на древния коптски календар, който е базиран на Юлианския календар. За тях Нова година идва на 11 или 12 септември. В селските области хората прекарват Енкутаташ в църквата, след което имат специален обяд и разменят цветя с приятели и съседи.

Различните касти и етноси в Индия празнуват Нова година в различно време, в допълнение към празненствата на 31 декември. Повечето новогодишни празненства са през април, но в Гуджарат, Западна Индия, Нова година започва точно след хиндуисткия фестивал Диуали. Бесту Варас се празнува в края на октомври или началото на ноември, а индусите украсяват фасадата на дома си с цветя, листа и мандала.

Има етноси, които честват „новото начало“ на други дати. За мюсюлманите Нова година идва в края на март и началото на април. В Сирия я посрещат на 1 септември. В Хаваите изпращат старата година на 18 ноември, а евреите празнуват и на 30 септември.