Кандидат-кметът за Добрич от БСП обещава по-ниска цена на водата, ако „Общината влезе във ВиК“. На нарочен предизборен партиен форум Георги Петков, който официално се занимава със зърно, не коментира дали Общината има ресурс да изпълни задължителните мероприятия по реализиране на идеята му, нито липсата на потенциал у същата да оперира дружеството. Не е изключено зад „Общината да влезе“ във ВиК да е скрито желанието изпълнителната власт да управлява милиони по евентуален нов проект с европейско финансиране. Дори това да се случи, цената на водата за добруджанци няма да стане по-евтина, категорични са експерти пред rns

„Общината няма няма никакъв начин да влияе на процесите във ВиК – Добрич, защото 25% са на ВиК – Бургас, а останалите на МРРБ“, споделя по време на дискусия през почивните дни кандидатът на БСП за кмет на Добрич Георги Петков. Той припомня, че цената на питейната вода в областта е 3,28 лв. за кубик.

В подкрепа на кандидата за кметския стол се изказва и бивш министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройство – Костадин Паскалев. Той изтъква факта, че щом общината е собственик на ВиК-инфраструктурата, би трябвало да може да се разпорежда в дружеството. В същото време обаче, допълва, че той самият е против концесионирането, и предупреждава да се внимава с отговорностите,  които Общината ще поеме.

За да се случи това предизборно обещания обаче, са нужни няколко основни действия, както и потенциал от страна на Община Добрич да стане оператор, коментираха екперти пред изданието ни.

Като начало, за да си експлоатира мрежата, Община Добрич трябва да напусне ВиК-асоциацията. В нея освен „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ АД, членуват и общините в област Добрич. След това Общината да заяви пред КЕВР дали ще става оператор или ще отдава на концесия мрежата. Накрая – да има потенциал, включително с техника и специалисти, с които да експлоатира собствеността си.

Напускането на асоциацията става с гласовете на 70% от членуващите в асоциацията. 30% от тях са на държавата. Малко вероятно е тя или малките общини, които ще бъдат ощетени от промяната, да се съгласят с нея.

С напускането на Водната асоциация, Общината трябва да заяви пред КЕВР дали ще става воден оператор или ще търси концесионер за тази дейност.

Като цяло това е дълъг процес, който ще тече с години, категорични са източниците ни.

Дори всичко да се осъществи по план, Община Добрич трудно ще изпълнят условията за експлоатацията на мрежата, тъй като за целта са нужни техника и специалисти, а себестойността на тази вода с пречистване и канал е много по-висока. Най-важното в случая е, че цената на водата няма да поевтинее, без значение кой е оператора, уверват експертите.

Дружествата Водоснабдяване и канализация в страната кандидатстват с проекти за рехабилитация на ВиК-съоръженията пред Брюксел. Неофициално се твърди, че този за Добрич бил на стойност 90 милиона. Дали именно зад тази сума не е скрито желанието „Общината да влезе във ВиК“, на този етап не се коментира.

Очакваме в писмен отговор от Георги Петков как точно ще реализира плановете си „Общината да влезе във ВиК“ и в конкретика как това ще промени цената на водата. Също бихме искали да знаем, откъде идва увереността на бизнесмена кандидат-кмет, който има зад гърба си поне една фалирала фирма, че разполага с ресурс да управлява областен град.

Междувременно уважаемият кандидат за кмет може да потърси отговор на въпроса защо ВиК-Бургас има акции в добричкото дружество и тогава ще му се изясни кога и как Община Добрич „ще влезе във ВиК“.

Сам може да се убеди в състоятелността на тезата си, след като погледне страницата на БСП-Добрич, където няма и сричка за форума, на който темата е дебатирана.

Начало

Glasove