Професорът по гражданско и търговско право, председателят на 39-то Народно събрание проф. Огнян Герджиков обяви, че бъдещият президент Румен Радев е провел с него предварителен разговор с него за поста на служебен премиер. „Имаше предварителен разговор, най-общ като някаква идея, на която аз не съм казал нито „да“, нито „не“. Дали ще се стигне изобщо към мен – към днешна дата нищо категорично не мога да кажа. Донякъде се изненадах, защото съм убеден, че има много по-сполучливи фигури от мен. Нека се стигне до крайно решение и тогава ще решаваме“, заяви вчера бившият депутат от НДСВ. Той определи Радев като балансиран човек, здраво стъпил на земята. Според него бъдещият президент едва ли би прибегнал до ярко оцветен политически кабинет, а по-скоро ще търси баланс.

Юристът опита да се измъкне от оценяването на президента Росен Плевнелиев и отказа му да състави служебен кабинет с обяснението, че щял да действа само 3 седмици. Според Герджиков темата е деликатена, защото в Конституцията не е разписан срок. Все пак той заяви, че Плевнелиев не е нарушил Конституцията, дори бил постъпил целесъобразно в държавнически план. Според Герджиков в противен случай наистина би се получил парадокс.

Юристът припомни, че Радев ще встъпи в длъжност на 22 януари. След това има Конституцията предвижда едноседмичен срок за назначаване на нов служебен кабинет, а разпускането на парламента става едновременно с това. До два месеца след разпускането на парламента трябва да се проведат нови избори, което би трябвало да означава 26 март или 2 април, изчисли Герджиков.