ОИК Тервел отхвърли сигнала на областния координатор на ГЕРБ-Добрич – Пламен Манушев за кмета на Безмер, с обяснението, че вече се е произнесъл може ли Милен Николов да е кмет. Това стана след заседание на комисията, която се произнесе в късния следобед вчера.

В решението на ОИК Тервел е записано:  „ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ Сигнала на г-н Пламен Иванов Манушев за предсрочно прекратяване пълномощията на МИЛЕН ПЕТРОВ НИКОЛОВ“ тъй като по казуса вече има решение по което има отказ да се прекратят правомощията на същия като кмет.

https://oik0827.cik.bg/mi2019/decisions/152/2020-03-10

Припомняме, че на 27 февруари т.г. ОИК разгледа сигнала на Бейхан Вейсел Ахмед. Според него кметът на Безмер – втори мандат от БСП, е нарушил закона, тъй като има действащо търговско дружество, което управлява и не е заявил конфликт на интереси – шеф на фирма и кмет.

ОИК Тервел чинно е изписал всички данни, събрани от компетентни по случая институции. Признава, че данните в сигнала са напълно потвърдени, но не намира основание да прекрати правомощията на Милен Николов като кмет на Безмер, защото той междувременно е подал молба в Търговския регистър за заличаването му от кооперацията.

Съвсем случайно в интервала между подаването на сигнала от Бейхан Ахмед – 14 февруари 2020 г. до заседанието на ОИК Тервел на 27 февруари 2020 г., кметът Милен Николов е заличен от управата на кооперация „Добруджанско агне“.

ОИК Тервел се опира на този факт и признавайки, че Милен Николов е бил в конфликт на интереси, все пак не счита за нужно да му прекрати правомощията като кмет защото „той все пак е предприел някакви действия по напускането му от търговската фирма“.

Собственикът на електронното издание rns.bg е сезирал за казуса Централната избирателна комисия и веднага след решението й, ще стане ясно прилагат ли еднакво и справедливо закона членовете на ОИК Тервел.